Místo symbolu demokracie fraška. Na Haiti volilo 8%

Zahraničí Zahraničí
20. 4. 2009 19:09
Úřady předtím zakázaly účast kandidátům nejpopulárnější strany
Voják mise OSN hlídá průběh hlasování před volební místností v Port-au-Prince
Voják mise OSN hlídá průběh hlasování před volební místností v Port-au-Prince | Foto: Reuters

Port-au-Prince - Demokratizace Haiti dostala další ránu. Oficiální výsledky nedělních senátních voleb nebudou ještě nějaký čas k dispozici, podle odhadů se jich však zúčastnilo jen nepatrné množství voličů.

Agentura Reuters hovoří o „méně než deseti procent", televize Al-Džazíra o osmi procentech.

Volby, které byly odloženy od roku 2007 a jejichž bezpečnost hlídalo 9000 vojáků OSN, přitom měly být symbolem návratu k demokratickému způsobu řízení státu. Voliči je však bojkotovali poté, co byla kandidátům nejpopulárnější strany v zemi zakázána účast kvůli procedurálním chybám při registraci.

Dvakrát svržený prezident

Fanmi Lavalas, jejíž jméno znamená v překladu z haitské kreolštiny „Rodina (biblické) potopy", je levicová populistická strana, kterou vede bývalý katolický kněz a dvojnásobný prezident Jean-Bertrand Aristide. Aristide je v haitských pravicových kruzích považován za personu non grata.

Volby na Haiti
Volby na Haiti | Foto: Reuters

Poprvé se stal prezidentem v únoru 1991 a už v září byl svržen vojenským pučem, v roce 1994 se však vrátil, aby dokončil zbytek svého pětiletého mandátu. Roku 2001 nastoupil do funkce znovu a o čtyři roky později byl opět odstaven vojenskou rebelií, po které následovaly krvavé čistky mezi příznivci jeho strany.

Exprezidentova levicová politika, která investovala do školství a zdravotnictví, dotovala ceny rýže a odmítala privatizační schémata navrhovaná Mezinárodním měnovým fondem, se stala v nejchudší zemi hemisféry velmi populární. A voliči si výzvu Fanmi Lavalas k bojkotu hlasování, jehož se její kandidáti nemohli zúčastnit, zřejmě vzali k srdci.

Násilí při volbách

Dalším důvodem malé účasti ve volbách mohou být obavy z násilností. Podle agentury Reuters bylo několik lidí během nedělního hlasování zraněno a jeden zabit. Podle neověřených zpráv byl nejprve napaden mačetami a pak zaživa upálen.

Haiťané dlouho volit nemohli. Dnes mohou, ale o hlasování zjevně nemají zájem
Haiťané dlouho volit nemohli. Dnes mohou, ale o hlasování zjevně nemají zájem | Foto: Reuters/C.Barrio

Vojáci OSN se rovněž dostali do přestřelky s ozbrojenci v severohaitském městě Marchand Dessalines. Další konfrontace a zprávy o masivních podvodech donutily úřady zrušit hlasování v celém jednom regionu.

„Když vidíte takto nízkou účast, začínáte přemýšlet o tom, jak moc lidi volby vůbec zajímají," řekl agentuře AP Edward Joseph, pozorovatel z washingtonského think tanku Projekt za haitskou demokracii.

Celkem se voleb účastnilo 79 kandidátů, kteří se utkali o 12 křesel v 30členném senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy