Pentagon: Útok Izraele na Írán by se nám krutě vymstil

Roman Gazdík
16. 4. 2009 12:03
Spojené státy vyslaly dosud nejtvrdší slova směrem k Izraeli
Americká stíhačka F-16 ve výzbroji izraelské armády
Americká stíhačka F-16 ve výzbroji izraelské armády | Foto: Reuters

Washington - Podle amerického ministra obrany Roberta Gatese by se případný izraelský útok na Írán obrátil proti Západu a íránský jaderný program by nezastavil, ale posílil.

Gates to prohlásil den poté, co izraelský prezident Šimon Peres v neděli izraelském rozhlase varoval, že pokud se USA nepodaří přimět Íránce k zastavení jaderného programu, Izrael zaútočí.

„Jediný způsob, jak můžeme zabránit Íránu, aby získal jaderné zbraně, je aby sami Íránci zjistili, že se jim to nevyplatí," řekl dle deníku Army Times Gates v pondělí během setkání s příslušníky námořní pěchoty ve Virginii. „A že to nezvyšuje jejich bezpečnost, ale naopak snižuje."

Sankce ano, útok ne

Gates, který je obhájcem ekonomických sankcí proti Íránu, upozornil na dlouhodobé negativní následky, které by izraelský útok měl.

Robert Gates
Robert Gates | Foto: Reuters

„Kdybychom my nebo Izraelci nebo někdo jiný vojensky zaútočili na Natanz (íránská továrna na obohacování uranu - pozn. red.), tak podle mého názoru zdržíme íránský program na nějakou dobu, ale dojde pravděpodobně jen ke zpoždění jednoho až tří let," prohlásil Gates. „Unifikovali byste národ, stmelili jejich odhodlání mít jaderný program a také v celé zemi implantovali nehynoucí nenávist k tomu, kdo by na ně zaútočil."

Gatesova slova jsou dosud nejsilnějším odsouzením případného izraelského útoku proti íránským zařízením ze strany USA. Sami členové americké administrativy přiznávají, že pro pověst Spojených států v muslimském světě by bylo stejně zhoubné, kdyby zaútočil Izrael, jako kdyby útočily USA, protože by se stejně každý domníval, že izraelský útok Washington schválil.

USA chtějí jednat, Peres ustupuje

Teherán reagoval kladně na iniciativu nové administrativy Baracka Obamy o věci dále jednat a posílit vzájemné diplomatické vztahy. Prezident Mahmúd Ahmadínežád podle svých slov připravuje Západu novou nabídku týkající se íránského jaderného programu.

Šimon Peres
Šimon Peres | Foto: Reuters

Podle deníku New York Times americký prezident Barack Obama chystá vůči Íráncům významný ústupek. Na rozdíl od svého předchůdce George Bushe nepodmíní rozhovory tím, že Teherán nejprve musí zastavit obohacování uranu. Obohacený uran je nutný k sestrojení atomové bomby.

Ve čtvrtek si vzájemně vyjasňovali v Jeruzalémě pozice Peres se zvláštním vyslancem USA pro Blízký východ Georgem J. Mitchellem. Po setkání vydala kancelář izraelského prezidenta prohlášení, dle kterého Peres řekl, že „řešení v otázce Íránu není vojenské povahy."

 

Právě se děje

Další zprávy