NASA hledá tajemnou planetu, která měla stvořit Měsíc

Roman Gazdík
14. 4. 2009 15:40
Sondy nyní ve Sluneční soustavě pátrají po zbytcích dávné srážky
Srážka Země a protoplanety Theia, jak si ji představuje umělec NASA
Srážka Země a protoplanety Theia, jak si ji představuje umělec NASA | Foto: NASA

Washington - Jak je možné, že malá planeta, jako je Země, má tak velký Měsíc, který jinak vídáme pouze u plynových obrů jako Jupiter nebo Neptun?

To je věc, nad kterou si vědci lámou hlavu už dlouho.

Je si jen těžko možné představit, že by si Země byla schopna rychle se pohybující Měsíc svým nepatrným gravitačním polem odchytit. Podobně složení obou těles stojí v rozporu s hypotézou, že by se Měsíc oddělil od Země, nebo že by obě tělesa vznikala společně.

Velká rána

Nejvíce přijímanou teorií je tedy takzvaný "Big Whack" (velká rána, velký úder, po vzoru Velkého třesku), která říká, že se prvotní Země kdysi srazila s neznámým tělesem o velikosti Marsu. Úlomky obou planet z této kolize pak na oběžné dráze vytvořily Měsíc.

Výhodou této teorie je, že vysvětluje mnoho aspektů měsíční geologie i vysoký moment hybnosti celé soustavy Země-Měsíc. A americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) se rozhodl, že se pokusí hypotézu i existenci tajemného tělesa zvaného Theia dokázat.

Jak je možné, že je tak velký?
Jak je možné, že je tak velký? | Foto: Reuters

Před dvěma lety NASA vyslal do kosmu dvě sondy zvané STEREO, které plní zcela jiné úkoly, když se však ocitly v těch místech Sluneční soustavy, které by mohly skrývat odpovědi na otázky po původu Měsíce, agentura neváhala jejich misi rozšířit.

"(Theia) je hypotetický svět. Ve skutečnosti jsme ho nikdy neviděli, ale někteří badatelé se domnívají, že před 4,5 miliardami let existoval - a že se srazil se Zemí a vytvořil Měsíc," cituje tisková zpráva NASA Mikea Kaisera, jednoho z výzkumníků.

Hledáme Theiu

Podle vědců by se zbytky Theiy mohly nacházet v takzvaných Lagrangeových alias liberačních bodech soustavy Země-Slunce, které se vyznačují tím, že se zde vyrovnávají gravitační a odstředivé síly systému.

To má za výsledek, že tu zůstávají malá tělese, která by se jinak přemístila jinam. A mezi nimi by mohly být i zbytky Theiy.

Lagrangeovy body jedna až pět na oběžné dráze Země okolo Slunce, sondy nyní pátrají v zónách L4 a L5
Lagrangeovy body jedna až pět na oběžné dráze Země okolo Slunce, sondy nyní pátrají v zónách L4 a L5 | Foto: NASA

"Sondy STEREO právě do těchto oblastí vesmíru vlétají. „To nám dává dobrou šanci hledat zbytky Theiy ve formě asteroidů." říká Kaiser.

Celkem je v každém gravitačním systému dvou těles liberačních bodů pět a sondy nyní prolétají nejrozsáhlejšími regiony L4 a L5.

"Zatímco z jakýchkoli jiných míst se všelijaké smetí a drobné objekty přemisťují, v Lagrangeových bodech zůstávají," prozradil Aktuálně.cz pracovník Astronomického ústavu Akademie věd Tomáš Pecháček. "Je zde tak možné zkoumat jevy z hluboké minulosti."

Vlastním posláním STEREA není hledat Theiu, ale mapovat solární aktivitu, tato mise ji však zavedla právě do liberačních center. Podle NASA je tak hledání protoplanety přidanou hodnotou, kterou užitečnost sond ještě naroste.

 

Právě se děje

Další zprávy