Za útokem v New Yorku Taliban nestojí, tvrdí FBI

Zahraničí Zahraničí
4. 4. 2009 15:51
Ke střelbě v centru pro imigranty v Binghamtonu se hlásil pákistánský Taliban
Před azylovým centrem v Binghamtonu.
Před azylovým centrem v Binghamtonu. | Foto: Reuters

New York - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes odmítl tvrzení šéfa pákistánské odnože islámského radikálního hnutí Taliban Bajtulláha Mahsúda, který se přihlásil k odpovědnosti za páteční útok na imigrační středisko v USA.

Při střelbě v Binghamtonu ve státě New York zahynulo v pátek 14 osob včetně útočníka, který podle dostupných informací pocházel z Vietnamu.

"Hlásím se k odpovědnosti. Byli to moji muži, dal jsem jim k tomu příkaz, a reagoval jsem tak na americké útoky bezpilotními letouny," sdělil Mahsúd agentuře Reuters telefonicky z blíže neurčeného místa.

Na problematickou věrohodnost jeho tvrzení však od počátku upozorňovali bezpečnostní experti a podle čerstvého vyjádření FBI, o němž také informovala agentura Reuters, se podíl Talibanu na pátečním incidentu dá "bezpečně vyloučit".

Střelba v Binghamtonu

Ozbrojený muž v pátek střílel v centru pro imigranty v Binghamtonu. Jeho rukou zemřelo třináct lidí, o život přišel i sám útočník, pravděpodobně obrátil zbraň proti sobě. V budově byl nalezen s průstřelem hlavy, uvádějí novináři z místa činu.

Podle policie dvaačtyřicetiletý muž ozbrojený puškou držel asi dvacet až čtyřicet lidí jako rukojmí, některé postupně propouštěl. Několik lidí skončilo v nemocnici, někteří z postřelených byli v kritickém stavu. Policie evakuovala okolní domy, obchody i střední školu.

FBI nasadila do centra svého vyjednavače, budovu obklíčili policisté se štíty a těžkými zbraněmi.

Foto: Reuters

Centrum v Binghamtonu ve státě New York poskytuje servis žadatelům o azyl či americké občanství. Když  newyorský guvernér David Paterson líčil situaci a potvrzoval počet mrtvých,  mluvil o hrůzné chvíli a o tom, že  policisté udělali pro záchranu lidí vše, co mohli, popisuje BBC.

Podle místních představitelů byl atentátník zřejmě vietnamského původu. Za cíl si vybral středisko, v němž se přistěhovalci připravují na zkoušky potřebné k získání amerického občanství.

Bajtulláh Mahsúd

Mahsúd se v úterý přihlásil také k pondělnímu atentátu proti policejnímu výcvikovému středisku u východopákistánského Láhauru. I v tom případě prý byly motivem odveta za americké nálety na pákistánská kmenová území poblíž afghánské hranice, tedy na oblasti poskytující útočiště talibům a také členům teroristické sítě Al-Káida.

Mahsúd má základnu v jednom z nich, v Jižním Vazíristánu. V úterý pohrozil chystaným útokem na USA, když tvrdil, že to bude akce, která ohromí celý svět. USA minulý týden vypsaly na jeho hlavu odměnu ve výši pěti milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy