Muž postřílel v pečovatelském domě v USA osm lidí

Zahraničí Zahraničí
30. 3. 2009 14:25
Zemřelo sedm důchodců a jejich ošetřovatel; pachatel zřejmě přišel za svou ženou

Carthage, Severní Karolína - Osm lidí, vesměs nemohoucích seniorů na invalidních vozících, přišlo o život, když do jejich domu s pečovatelskou službou ve městě Carthage v americkém státě Severní Karolína v neděli vtrhl agresivní střelec a spustil palbu.

Pachatel, kterým je 45letý místní usedlík Robert Stewart, byl sám zraněn během přestřelky s přivolaným policistou a nyní je v nemocnici. O jeho zdravotním stavu nebyly zveřejněny žádné informace.

Také o motivech jeho činu úřady zatím mlčí, podle jeho příbuzných citovaných v americké televizi ale podle všeho hledal na místě svou manželku, která zde pracovala a před třemi týdny jej opustila. Jí samotné se podařilo z místa činu bez úhony uprchnout.

27 kulek v těle

Sedm ze střelcových obětí tvořili pacienti ve věku 78 až 98 let, o život přišel také jejich 39letý ošetřovatel, který utrpěl celkem 27 střelných ran a lékaři jej nedokázali zachránit.

"Říkali, že se snažili, seč jim síly stačily, protože byl mladý a v dobré kondici. Ale nic nesvedli, asi tam bylo hodně vnitřního krvácení," svěřoval se televizi zdrcený otec zastřeleného ošetřovatele.

"V každém městě taková událost vyvolá hrůzu. Když jde ale o tak malé město, jako je Carthage, je to obzvlášť tvrdé. Je to moje město, moje malé město. Narodil jsem se tu a vyrostl, takže si to opravdu beru," neskrýval na tiskové konferenci své emoce policejní šéf Charles McKenzie.

Péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou  

Zdravotní a rehabilitační středisko Pinelake, kde k tragédii došlo, funguje od roku 1993 a v nedávném celonárodním hodnocení všech zařízení poskytujících péči hrazenou ze zdravotního pojištění obdrželo pět hvězdiček, což je maximum.

Ze 110 lůžek, která v zařízení jsou, jich je dvacet vyhrazeno pacientům s Alzheimerovou chorobou.

Carthage, jehož populace podle posledního sčítání lidu před devíti lety nedosahuje ani dvou tisíc, leží asi 100 kilometrů jihozápadně od hlavního města Severní Karolíny Raleigh.

 

Právě se děje

Další zprávy