Smráká se nad radarem, píší v USA po pádu vlády

Michal Žák Michal Žák
25. 3. 2009 8:41
Prestižní deník předvídá další vývoj v Česku poté, co vláda dostala nedůvěru
Foto: Aktuálně.cz

New York - Plány na vybudování protiraketové základny v České republice jsou kvůli pádu Topolánkovy vlády ohroženy, píší The New York Times.

Prestižní americké médium upozorňuje, že moci se podle všeho ujme levice. A ta dlouhodobě vystupuje proti plánům Bílého domu.

Zatímco vládám Islandu, Lotyšska či Maďarska zlomila vaz celosvětová recese, česká vláda padla kvůli vnitropolitickému boji.

Středopravá koalice byla vždy křehká a levicová opozice toho využila pouhé dva týdny před návštěvou prezidenta Baracka Obamy v Praze. Přitom tato návštěva by měla posílit transatlantické vztahy, poznamenává list.

"Pro vládu je to ponížení," citují NYT Tomáše Sedláčka, bývalého poradce prezidenta Václava Havla a člena vládního expertního týmu NERV. "Jaký respekt může mít v očích celého světa evropské předsednictví, když je vedeno někým, kdo je politicky mrtvý, politickou zombie?"

Podle deníku bude mít nyní Topolánek v čele Evropské unie těžkou pozici - povede ji totiž jako někdo, kdo nemá důvěru vlastního parlamentu.

Mnohem zásadnější vliv ale bude mít pád vlády na českou zahraniční politiku. Z pohledu Spojených států je totiž nejdůležitější schválení radarových smluv. A ty tento měsíc stáhla vláda z programu parlamentu, protože opozice hrozila jejich zamítnutím, všimli si na druhém břehu Atlantiku.

"Paroubek je přesvědčen, že neustálé útočení je nejlepší taktikou, která mu pomůže vyhrát volby. Ale Češi to nemají rádi a během našeho předsednictví EU by upřednostnili příměří," citují NYT z rozhovoru s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který poskytl ještě před úterním hlasováním.

Právě Schwarzenberg je jedním z nejhlasitějších zastánců vybudování radaru v Brdech. Administrativa prezidenta Baracka Obamy chce nyní své záměry přehodnotit. V posledních týdnech proto vyjednává například s Ruskem, které je proti základnám nedaleko svých hranic.

 

Právě se děje

Další zprávy