Nikaragua čistí jezero Managua, největší záchod světa

Roman Gazdík
23. 3. 2009 11:05
Přes osmdesát let odváděla kanalizace do jezera veškeré splašky z metropole
Jezero Managua na satelitním snímku
Jezero Managua na satelitním snímku | Foto: Archiv NASA

Managua - Roku 1927 nařídila nikaragujská vláda, aby se, dokud nebude dokončen nový kanalizační systém, prozatímně odváděly veškeré splašky z hlavního města Managuy do stejnojmenného jezera, na jehož břehu se metropole nalézá.

Jak je ale v takových případech obvyklé, provizorní řešení se stalo trvalým a odpad do vodní plochy o rozloze tisíc kilometrů čtverečních bez jakéhokoliv ošetření tekl dodnes.

Za padesát let

Managua má nyní milion a půl obyvatel a na kdysi čarokrásných březích druhého největšího jezera střední Ameriky je nyní toto množství velmi cítit. Voda tu hraje všemi barvami a řinou se z ní výpary nejrůznějších vůní a zápachů.

V roce 1969 musela dokonce zasáhnout i diktátorská rodina Somozů, které jinak na dobrému bydlu obyvatelstva záleželo pramálo, a prohlásila západní břeh jezera kvůli zdravotním rizikům za neobyvatelný.

Podle úřadů má jezero turistický potenciál
Podle úřadů má jezero turistický potenciál | Foto: Ryan Ballantyne

Alespoň částečně by měla s problémem pomoci nově otevřená čistírna odpadních vod, která je největší v celé střední Americe. Polovinu nákladů na její výstavbu, které činily 85,5 milionu dolarů, poskytlo Německo.

"Po 82 letech jsme proměnili... jezero v největší toaletu na světě," řekl agentuře IPS nikaragujský ekolog Jaime Incer Barquero. "Každý den jsme jej znečišťovali tunami výkalů a odpadků a dnes to bude touto rychlostí trvat padesát let, než ho zachráníme."

Podle Barquera si Nikaragujci počkají právě tak dlouho, než bude možné vodu bez obav konzumovat.

Jeden problém z mnoha

V současnosti dokáže čistírna odpadních vod - pojmenovaná po revolučním vůdci z první poloviny dvacátého století Augusto Césarovi Sandinovi - zpracovat 132 tisíc kubických metrů vody denně. Až bude schopna jet na plný výkon, kapacita se zvýší na 180 tisíc.

Přes vysoká zdravotní rizika mnozí Nikaragujci stále konzumují ryby z jezera
Přes vysoká zdravotní rizika mnozí Nikaragujci stále konzumují ryby z jezera | Foto: Reuters

ůJe to dávný sen nikaragujského lidu, zachránit krásné dary, které dal Bůh této zemi jezer a vulkánů, a díky Bohu a spřáteleným zemím začínáme tento sen uskutečňovat," řekla IPS prezidentka státní nikaragujské kanalizační společnosti Ruth Selma Herrerová.

Úřady doufají díky práci čističky také vysušit 170 bažin, které se kolem jezera každý rok vytvářejí, a omezit tak výskyt nemocí, jako je malárie nebo horečka dengue.

Jezero Managua je však pouze jedním, i když největším problémem, kterému nikaragujské vodohospodářství čelí. Podle údajů ministerstva životního prostředí a přírodních zdrojů je v zemi znečištěno osmdesát procent veškerých sladkovodních zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy