V Salvadoru vyhráli bývalí partyzáni. Mají rádi USA

Roman Gazdík
16. 3. 2009 12:10
Novým prezidentem se stane poprvé v dějinách příslušník levice
Zvolený prezident Mauricio Funes získal 51 procent hlasů
Zvolený prezident Mauricio Funes získal 51 procent hlasů | Foto: Reuters

San Salvador - Poválečný Salvador otočil další kapitolu své historie. Poprvé v dějinách se zde moci ujala levice, která zvítězila v nedělních prezidentských volbách.

Jde navíc o stranu Národní osvobozenecká fronta Farabunda Martího (FMLN), pocházející z bývalé marxistické guerilly.

FMLN válčila proti tehdejší vládě během občanské války v osmdesátých a na počátku devadesátých let. Zemřelo tehdy přibližně 75 tisíc lidí. Většina z nich rukou armády či na ni navázaných pravicových polovojenských jednotek kontrolovaných stranou Národní republikánská aliance (ARENA), která vládla v zemi od roku 1989 až do současnosti.

Bývalý novinář CNN

"Toto je nejkrásnější okamžik mého života a chci, aby to byla noc největší salvadorské naděje," prohlásil zvolený prezident Mauricio Funes Cartagena, kterého jeho političtí oponenti obvinili, že je pouze loutkou v rukou venezuelského prezidenta Huga Cháveze.

To však příští prezident, který převezme vládu prvního června, odmítá. Potvrzují to i odborníci, kteří poukazují na fakt, že Funes je poměrně neobvyklou figurou ve FMLN. V občanské válce nebojoval, působil jako novinář španělského vysílání CNN a během kampaně se profiloval jako muž středu, který slíbil zachovat výborné vztahy se Spojenými státy.

Vedle Kolumbie byla dosud vláda Salvadoru nejsilnějším americkým spojencem v regionu. Poslala dokonce malý kontingent vojáků do Iráku.

Možnost vítězství FMLN se ve Spojených státech, které boj proti jejím partyzánům v osmdesátých letech materiálně podporovaly, stala předmětem vyostřených debat.

Povolební oslavy...
Povolební oslavy... | Foto: Reuters

Republikáni varují

"Máme velké obavy, že volební vítězství FMLN by mohlo s sebou nést kontakty mezi Salvadorem a režimy ve Venezuele, Íránu, Kubě a dalších státech podporujících terorismus, stejně jako s dalšími nedemokratickými režimy a teroristickými organizacemi," stojí v dopise, který poslalo ministryni zahraničí USA Hillary Clintonové 46 republikánských kongresmanů.

Někteří republikánští zástupci v Kongresu pak veřejně volali po tom, aby USA v případě vítězství FMLN přehodnotily svůj vztah k Salvadoru a omezily tok peněz, které posílají Salvadorci žijící v USA svým rodinám doma.

Ty tvoří podle odhadů pětinu rozpočtu země a dostává je každý čtvrtý člověk v zemi.

Ministerstvo zahraničí však před volbami několikrát ujistilo, že "nepodporuje žádného z kandidátů", a bude spolupracovat s jakoukoli vládou. Ještě při minulých prezidentských volbách před čtyřmi roky před vítězstvím FMLN varovalo.

Funes je jen loutkou v rukou Kuby a Venezuely, tvrdí jeho protivníci. Příznivec FMLN u volební urny.
Funes je jen loutkou v rukou Kuby a Venezuely, tvrdí jeho protivníci. Příznivec FMLN u volební urny. | Foto: Reuters

Padající ekonomika a vraždy

Funese po nástupu do funkce čeká řada naléhavých problémů. Jedním z nich jsou právě peníze posílané z USA do země, jejichž příliv kvůli ekonomické krizi klesá.

Dále jde o monstrózní množství vražd, jejichž statistiky v roce 2007 překročily dle týdeníku Latin Busines Chronicle 60 na sto tisíc obyvatel, což ze Salvadoru dělalo po Iráku nejnebezpečnější zemi na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy