Vancouver má problém: olympiáda se blíží a gangy válčí

Pavel Vondra
8. 3. 2009 0:01
V jindy klidném kanadském městě se do sebe pustily gangy překupníků drog
Minulý měsíc začali ve Vancouveru odpočítávat poslední rok do ZOH 2010. Netrpělivé očekávání ale postupně začínají střídat obavy
Minulý měsíc začali ve Vancouveru odpočítávat poslední rok do ZOH 2010. Netrpělivé očekávání ale postupně začínají střídat obavy | Foto: Reuters

Vancouver - Kanadský Vancouver si na špatnou pověst rozhodně nemůže stěžovat. V různých anketách a žebříčcích srovnávajících kvalitu života v jednotlivých městech světa se tradičně umisťuje na horních příčkách.

Nyní ale pořadatelské město příštích zimních olympijských her musí řešit pro něj zcela netypický problém - válku gangů.

Jak informuje agentura AP, tamní policie v pátek vůbec poprvé veřejně přiznala, že se Vanvouver nachází vprostřed brutálního konfliktu mezi několika skupinami organizovaného zločinu, které  spolu bojují o podíl na černém trhu s narkotiky.

„Vancouver něčím takovým nikdy nebyl znám, takže co se naší mezinárodní reputace týče, je to problém, a my jej musíme co nejdříve vyřešit," prohlásil vancouverský starosta Gregor Robertson na páteční tiskové konferenci, kde zároveň oznámil dopadení dalšího vůdce gangu.

Olympijské hry se v tomto idylickém městě na pobřeží Tichého oceánu a v podhůří Skalistých hor mají konat v únoru příštího roku.

„Je velice nešťastné, že začínáme vypadat jako většina velkých měst světa, rozhodně těch ve Spojených státech, která se musejí potýkat s násilnou kriminalitou," uvedl starosta Robertson.

I když se ze vzájemných přestřelek gangsterů ve Vancouveru a na jeho předměstích stala od poloviny ledna prakticky každodenní záležitost, policie se dosud bránila nazývat to válkou gangů. Nyní přiznala, že je čas pohlédnout pravdě do očí.

„Pustíme se do toho se vší vážností. Máme tu válku gangů, která je brutální," řekl podle agentury AP vancouverský policejní šéf Jim Chu.

Podle tamních policistů se násilnosti vesměs omezují na gangy střední velikosti, které se spolu přetahují o kontrolu nad prodejem kokainu a výrobou marihuany, jejíž velká část končí v sousedních Spojených státech.

Noční Vancouver shora
Noční Vancouver shora | Foto: Reuters

Bezpečnostní analytici zároveň vidí spojitost mezi aktuálním vývojem v Kanadě a válkou proti drogám, kterou vedou na svém teritoriu mexické úřady. Ta vyhnala cenu kokainu vzhůru, čímž lukrativnost jeho prodeje pro kanadské gangstery ještě více vzrostla.

Kanadská federální vláda už se nechala slyšet, že zamýšlí zpřísnit legalistivu, která by umožnila proti gangům postupovat účinněji. Provincie Britská Kolumbie, kde se Vancouver nachází, zároveň zamýšlí najmout policejní posily.

 

Právě se děje

Další zprávy