Kubánská vláda se otřásla, Castro vyměnil deset lidí

Michal Žák ČTK Michal Žák, ČTK
2. 3. 2009 22:39
Skončil i známý ministr zahraničí Roque
Raúl Castro
Raúl Castro | Foto: Reuters

Havana - Kubánský vůdce Raúl Castro provedl po měsících otálení razantní změny ve vládě, které sliboval už při svém nástupu do funkce.

O své posty přišla hned desítka vysoce postavených lidí, včetně dlouholetého ministra zahraničí Felipeho Péraze Roqueho či výkonného tajemníka vlády Carlose Lageho, oznámila tamní státní televize.

Třiačtyřicetiletý Pérez Roque býval osobním tajemníkem bývalého kubánského vůdce Fidela Castra a také předákem mládežnické organizace. Ministrem zahraničí byl téměř deset let a nyní ho nahradil jeho náměstek Bruno Rodríguez. Jméno Péreze Roquea bylo často zmiňováno v souvislosti s možným příštím kubánským vůdcem.

Sedmapadesátiletý Lage, považovaný za pragmatika, si sice zachoval funkci místopředsedy státní rady, ale v křesle vlivného výkonného tajemníka vlády ho nahradil generál José Amado Ricardo Guerra. Podle agentury AP byl Lage dosud považován de facto za premiéra. Právě on dostal po rozpadu Sovětského svazu na starost umírněné hospodářské reformy na Kubě.

Mezi desítkou vysoce postavených vládních činitelů, kteří přišli o křeslo, je i ministr hospodářství José Luis Rodríguez, ministryně financí Georgina Barreirová a ministr práce Alfredo Morales.

Změny ve vládních funkcích i sloučení některých ministerstev slíbil Raúl Castro již před rokem, kdy definitivně převzal otěže vlády po svém nemocném bratru Fidelu Castrovi. Reforma má vést k zeštíhlení státního aparátu a k efektivnější a odpovědnější práci vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy