Rusové a Američané se navzájem viní ze srážky satelitů

Martin Novák Martin Novák
13. 2. 2009 17:00
Američané podcenili možnost kolize, tvrdí ruský expert

Washington/Moskva - Historicky první známá srážka dvou družic na oběžné dráze z tohoto týdne má dohru. Američané a Rusové se přou o to, kdo kolizi zavinil.

Někteří astronomové mezitím upozorňují, že srážek umělých těles kolem Země bude v budoucnosti přibývat. Americký satelit telekomunikační firmy Iridium a vysloužilá družice ruské armády se srazily v úterý ve výšce zhruba 780 kilometrů nad Sibiří.

Oba objekty vážily přes 700 kilogramů. Zbytky a úlomky družic mohou dělat ve vesmíru problémy. Je jich více než pět stovek.

„Trosky se roztříštily do velkého prostoru a mohou být nebezpečné velmi dlouho, mohou ohrozit další družice, řekl agentuře Reuters bývalý šéf americké armády pro vesmírné operace generál James Cartwright.

Foto: Aktuálně.cz

Ruský astronom Igor Lisov se domnívá, že kolizi zavinil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Protože o nebezpečí srážky neinformoval a přitom ji mohl předvídat.

Funkční satelit firmy Iridium se podle něj mohl snadno srážce vyhnout. „Je za tím lidská chyba nebo porucha počítače. Zřejmě podcenili možnost, že je možné narazit do nefunkční družice, vyřazené z provozu," prohlásil Lisov.

Firma Iridium uvedla, že jejich stroj byl tam, kde měl být, a fungoval. Nepřímo obvinila Rusy, že dopustili, aby se jejich starý a vyřazený objekt „toulal" po oběžné dráze. Vypuštění nového satelitu bude firmu stát až sto milionů dolarů.

Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman popírá, že by úterní kolize byla první v historii. Podle něj už k podobným srážkám došlo třikrát nebo čtyřikrát. Odmítl však k tomu sdělit podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy