Zvoral jsem to, kaje se kvůli ministrům Obama

Roman Gazdík
4. 2. 2009 10:45
Americký prezident si sype popel na hlavu za daňové prohřešky svých kolegů
Ladies and gentlemen, I screwed up...
Ladies and gentlemen, I screwed up... | Foto: Reuters

Washington - "Zvoral jsem to" (I screwed up): takhle upřímně okomentoval americký prezident Barack Obama čerstvou rezignaci dvou členů svého plánovaného kabinetu.

Nejdříve v úterý odstoupila Nancy Killeferová, která měla na starosti kontrolu rozpočtového utrácení. Jen o pár hodin nato i nominovaný ministr zdravotnictví Tom Daschle. Oba rezignovali kvůli neplacení daní.

Obama pak v televizním projevu předstoupil před voliče, aby se za problémy s nominacemi kál. Nebyly totiž první.

Dvě sady pravidel

"Musím se přiznat ke svým vlastním omylům, což značí, že je pro tuto administrativu skutečně důležité, aby vyslala zprávu, že zde nejsou dvě sady pravidel," řekl televizi NBC. "Znáte to, jedny pro prominenty a jedny pro obyčejné lidi, kteří svoje daně platit musí."

Tom Daschle ještě s úsměvem
Tom Daschle ještě s úsměvem | Foto: Administrativa USA

Daschle až do minulého měsíce na daních dlužil 128 tisíc dolarů a 12 tisíc na úrocích. Dluhy Killeferové zřejmě nebyly tak velké, detaily nebyly zveřejněny, přinejmenším však byla popotahována v roce 2005 kvůli dluhu dosahujícímu 1000 dolarů.

Oba nominovaní rezignovali podle prohlášení Obamova mluvčího Roberta Gibbse na základě vlastního rozhodnutí. O den dříve se přitom Obama za Daschla rozhodně postavil.

"Myslím, že jsem to zvoral," řekl nyní prezident stanici CNN. "A víte, přijímám za to zodpovědnost a zajistíme, že to napravíme a že se to nebude opakovat."

Další v řadě

Pro Obamu, který postavil svou kampaň na zdůrazňování etického způsobu vládnutí, jsou daňové potíže jím vybraných lidí dvojnásob zahanbující.

Naopak Geithner své daňové problémy zřejmě ustojí
Naopak Geithner své daňové problémy zřejmě ustojí | Foto: Reuters

Přestože minulost všech kandidátů byla podrobena důkladnému šetření speciálního Obamova týmu, sítem prošli ještě nejméně dva lidé.

Ani kandidát na ministra financí Timothy Geithner v minulosti neplatil daně řádně a uchazeč o křeslo ministra obchodu Bill Richardson měl ve své funkci guvernéra Nového Mexika problémy s neprůhlednými veřejnými zakázkami.

Geithner svůj skandál zřejmě ustojí, Richardson rezignoval na začátku ledna.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Pavla Tomáška: Jakého politika skrývá Obama?
 

Právě se děje

Další zprávy