Republikáni kopírují demokraty. Povede je afroameričan

Zahraničí Zahraničí
31. 1. 2009 10:15
Michael Steele propaguje nové technologie a slibuje získat mladé voliče
Michael Steele
Michael Steele | Foto: Reuters

Washington - Tři měsíce po prohraných prezidentských volbách, postavili američtí republikáni poprvé do svého čela politika afroamerického původu. Bývalý zástupce guvernéra státu Maryland, Michael Steele, byl v pátek zvolen do čela celostátního výboru strany.

Bezprostředně po svém zvolení Steele v úderně postavené řeči volající po jednotě republikánů prohlásil: „Začíná úsvit nové strany, která míří novým směrem plná síly a odhodlání." Právě na jeho řečnické a přesvědčovací schopnosti strana nyní sází, když se pokouší zotavit po podzimní porážce v prezidentských volbách.

Osm let poté, co republikáni ovládali jak Bílý dům tak Kongres, jako by jim došly síly, zatímco jejich demokratickému soupeři se nebývale daří.

Očekává se, že Steele by mohl oslovit skupiny obyvatelstva USA, jež na Republikánskou strana dlouhodobě pohlížejí s nedůvěrou: mj. afroamerická a hispánská menšina. Ale hraje se i o mladší voliče. Ti všichni totiž slyšeli spíše na Obamovo volání po změně než na konzervativní politiku.

Steele porazil pět protikandidátů - včetně stávajícího šéfa Mika Duncana, který vypadl již ve druhém kole - a ve finále mu konkuroval pouze Katon Dawson, jehož porazil v poměru 91 ku 77 hlasů.

Obama se ukázal jako skvělý komunikátor
Obama se ukázal jako skvělý komunikátor | Foto: Reuters

Steele vešel ve známost již jako předseda republikánského akčního komitétu, v rámci strany první stanice na cestě do vysoké politiky a svého druhu „školy" pro kandidáty.

Michael Steele se o místo předsedy ucházel s programem, který by měl straně vtisknout novou identitu a pokusit se v ní propojit nové technologie a komunikační strategie s tradičními konzervativními kořeny. Jeho vstřícnost a vůle k inovacím je na druhou stranu i důvod, proč ho část tvrdého jádra republikánů odmítá.

Právě na novém způsobu komunikace, například skrze stále oblíbenější komunitní server Facebook, postavil svou kampaň Barack Obama.

 

Právě se děje

Další zprávy