Obama je prezidentem, Bush se vrací do Texasu

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
20. 1. 2009 19:05
Co se dělo kolem inaugurace 44. prezidenta USA

Washington - Nejprve pár čísel. 4, 44, 47. Anebo 5 tisíc, 8 tisíc a 32 tisíc.

Ta první udávají "parametry" Baracka Obamy (47 let), který se svou čtyřčlennou rodinou v devět hodin večer oficiálně vstoupí do Bílého domu jako čtyřiačtyřicátý prezident Spojených států.

Druhá čísla odpovídají na otázku, jak moc se bezpečnostní experti slavnostní inaugurace historicky prvního černého prezidenta báli.

Ve Washingtonu nad bezpečností Baracka Obamy bdělo přes 5 tisíc bezpečnostních kamer. V ulicích bylo na 8 tisíc policistů. Agentura Reuters pak píše, že dohromady bylo "ve službě či pohotovosti" na 32 tisíc příslušníků armády, tajných služeb a nejrůznějších agentů. "Agenti po dvojicích obcházejí strategická místa Washingtonu. Dohromady tajné služby vyslaly přes 150 dvojic," píše světový tisk.

Ten také spekuluje, zda na sobě Barack Obama měl či neměl neprůstřelnou vestu... Co se kolem Baracka Obamy dělo? Odpoveď hledejte v online přenosu, který pro vás připravila zahraniční rubrika Aktuálně.cz.

Pro lepší orientaci jsme časové údaje označili barevně.

Projevy Střípky a zajímavosti
Informace o Obamovi Organizační informace
19:00

V tuto chvíli Barack Obama podepsal inaugurační dokumenty. Následovat budou "společenské" akce. Nejprve slavnostní oběd, který pro nového prezidenta a viceprezidenta s rodinným doprovodem pořádá společný výbor obou komor Kongresu pro inaugurační oslavy. Následovat bude slavnostní průvod na Pennsylvania Avenue. První pár dorazí do Bílého domu ve 21:00. Zastaví se ještě na několika inauguračních plesech (ty jsou jen pro zvané).

Děkujeme vám za pozornost, vaše redakce

18:50

Z druhé strany Kapitolu se loučí nový a starý viceprezident (Biden - Cheney) a také nový a starý prezident (Obama - Bush). Obama a Bush si povídají a smějí se, na rozloučenou si podávají ruce. Bush líbá Michelle Obamovou na tváře. Na manžele Bushovi čeká vrtulník, kterým se dostanou na leteckou základnu Andrews. Odtud na rodinný ranč do Texasu.

18:40

Analytici světových stanic právě začali rozebírat Obamův inaugurační projev. Trval přesně 18 minut, což shodně považují za nebývale krátkou řeč. Ve Washingtonu zatím V.I.P. hosté opustili tribuny, hlavní část slavnosti skončila.

Západní strana Kapitolu obsypaná lidmi během inaugurace Baracka Obamy 44. prezidentem Spojených států.
Západní strana Kapitolu obsypaná lidmi během inaugurace Baracka Obamy 44. prezidentem Spojených států. | Foto: Reuters

18:37

Všichni na Kapitolu stojí a zpívají národní hymnu. Viceprezident Joe Biden nechytl začátek, prohlížel si totiž na digitálním fotoaparátu snímky, které pořídila starší Obamova dcera. Davy lidí se zatím přelévají k Pennsylvania Avenue, aby mohli máváním vyprovodit limuzínu s prezidentem Obamou.

18:15

Následuje projev čerstvě jmenovaného prezidenta.

Obama v něm slíbil, že se pokusí zlepšit vztahy USA s islámským světem. "Budeme se snažit o nový začátek dialogu s muslimským světem. Dialogu, založeném na společných zájmech a vzájemném respektu," řekl nový prezident.

Dále slíbil rychlé a účinné kroky při řešení ekonomické krize. Ta je podle něj důsledkem hrabivosti a nezodpovědnosti některých lidí.

Vyjádřil se i k zahraniční politice. "Zodpovědně odejdeme z Iráku a dosáhneme míru v Afghánistánu," řekl. Teroristům vzkázal: "Porazíme vás."

Helikoptéra na východní straně Kapitolu čeká na manžele Bushovi, kteří s ní odletí po přísaze a projevu Baracka Obamy. Tím jejich prezidentská role po osmi letech skončí.
Helikoptéra na východní straně Kapitolu čeká na manžele Bushovi, kteří s ní odletí po přísaze a projevu Baracka Obamy. Tím jejich prezidentská role po osmi letech skončí. | Foto: Reuters

18:05

Barack Obama se právě stal 44. prezidentem USA.

Ve Washingtonu to hřmí, na počest nového prezidenta USA se tradičně pálí 21 salv a zní skladba "Hail to the Chief".

18:04

Všichni povstaňte, ozvalo se. Barack Obama právě slibuje věrnost národu a svému úřadu.

18:03

Inauguraci sleduje ve Washingtonu i boxerský světový šampion v těžké váze Evander Holyfield. Deníku Wall Street Journal řekl, že to je velký den pro Ameriku a zvláště Afroameričany.

Američanka očekává přísahu nového prezidenta Baracka Obamy s jeho portrétem na šátku na hlavě.
Američanka očekává přísahu nového prezidenta Baracka Obamy s jeho portrétem na šátku na hlavě. | Foto: Reuters

18:00

CNN tvrdí, že Amerika už má nového prezidenta. Podle Ústavy se totiž prezident ujímá svého úřadu přesně o poledni - bez ohledu na to, zda stihl složit přísahu či nikoli.

17:59

Další hudební vložka. Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman, Anthony McGill a Gabriela Montero hrají jímavou "Air and Simple Gifts" od Johna Williamse.

17:57

Joe Biden právě dopověděl "a k tomu mi dopomáhej Bůh" - nový viceprezident složil slib.

Vice-prezident Joe Biden mává publiku poté, co složil svou přísahu.
Vice-prezident Joe Biden mává publiku poté, co složil svou přísahu. | Foto: Reuters
17:54

Proběhla motlitba, kterou přednesl evangelický pastor Richard Warren, známý svým konzervativním postojem k interrupcím či homosexuálním sňatkům. Po něm si k mikrofonu stoupla fenomenální Aretha Franklin. Zpívá song s názvem "My Country 'Tis of Thee'".

17:44

Za zvuků famfár a obrovsky hlasitého skandování davů přišel na tribunu konečně i Barack Obama. Lidé volají "Obama, Obama" a mávají vlaječkami.

17:36

Slavnostní přísaze Baracka Obamy bude předcházet ještě slib viceprezidenta Joea Bidena.

17:35

Na tribuny právě přichází George Bush, který prožívá poslední okamžiky ve funkci. Doprovází jej i viceprezident Dick Cheney, upoutaný momentálně na invalidní vozík.

Dcery Baracka Obamy - desetiletá Malia a sedmiletá Sasha - na tribuně před Kapitolem.
Dcery Baracka Obamy - desetiletá Malia a sedmiletá Sasha - na tribuně před Kapitolem. | Foto: Reuters
17:25

Velký potlesk. Rozesmáté a viditelně štastné dcery Baracka Obamy - desetiletá Malia a sedmiletá Sasha - přicházejí na tribuny. Malia si fotí lidi kolem sebe. Po pár minutách na tribuny přichází také budoucí paní viceprezidentová Jill Bidenová v doprovodu Michelle Obamové.

17:14

Obama je už na Kapitolu. Kamery zabírají průvod V.I.P. hostů, kteří procházejí přes schodiště na tribuny. George Bushe staršího (opírá se o hůlku) s manželkou Barbarou (oba mají fialovou šálu), nositele Nobelovy ceny exprezidenta Jimmyho Cartera (s modrou šálou, mává na reportéry) s manželkou, Billa Clintona s manželkou Hillary, která se stane ministryní zahraničí (Clinton má světle žlutou šálu a Clintonová švestkově modrý kabát)...

17:02

Barack Obama podle zdrojů z jeho týmu hned zítra svolá v Bílém domě poradu, jejímž tématem bude stahování amerických vojáků z Iráku.

17:01

Stanice metra Gallery Place v centru města musela být uzavřena, protože tam v tlačenici člověk spadl do kolejiště.

Barack Obama a George W. Bush společně vyšli ze severního vstupu do Bílého domu a nastoupili do připravené limuzíny.
Barack Obama a George W. Bush společně vyšli ze severního vstupu do Bílého domu a nastoupili do připravené limuzíny. | Foto: Reuters
16:48

Z Bílého domu právě vyšel Barack Obama a George Bush. Nastupují do limuzíny, která se připojuje ke konvoji seřazenému u výjezdu. Kamery zabírají dobře deset vozů, které vyčkávají, až se budou moci vydat na krátkou cestu ke Kapitolu.

16:42

Odjezd z Bílého domu se blíží. Do přistavených limuzín nejprve nastoupila manželka nastávajícího viceprezidenta Joea Bidena. Do druhého vozu pak Laura Bushová spolu s Michelle Obamovou.

Fotografové připravují své vybavení na tribuně naproti pódiu u Kapitolu, kde Barack Obama složí prezidentskou přísahu.
Fotografové připravují své vybavení na tribuně naproti pódiu u Kapitolu, kde Barack Obama složí prezidentskou přísahu. | Foto: Reuters
16:30

Mezi pozvanými VIP hosty se na poslední chvíli objevil i Chesley Sullenberger. Pilot letadla společnosti US Airways, který v pátek riskantně nouzově přistál s Airbusem A320 v New Yorku na řece Hudson. Událost je v USA nazývána "zázrakem na Hudsonu" a Sullenberger je považován za hrdinu. Obama s ním o víkendu telefonicky hovořil a pozval jej na inauguraci.

16:22

Obamův inaugurační projev má trvat asi dvacet minut. Vyzve v něm Američany, aby se v době ekonomické krize chovali především zodpovědně.

16:14

Obamovu přísahu budou na místě sledovat všichni žijící bývalí američtí prezidenti. Kromě odstupujícího George Bushe také jeho otec George Bush starší s manželkou Barbarou, Bill Clinton a James Carter.

Předání klíčů od luxusního bytu? Barack, Laura, George a Michelle na zápraží Bílého domu před začátkem inaugurace.
Předání klíčů od luxusního bytu? Barack, Laura, George a Michelle na zápraží Bílého domu před začátkem inaugurace. | Foto: Reuters

15:52

CNN v přímém přenosu ukazuje jízdu limuzíny s Obamou. Ta právě dorazila do Bílého domu. U vchodu salutují příslušníci námořnictva. Krátce před Obamou dorazil viceprezident Joe Biden s manželkou, která si vzala červený kabát a šedou sukni. Oba muže nyní čeká káva s Georgem Bushem. Takzvané setkání u kávy patří k obvyklému inauguračnímu rituálu.

15:38

Kam si všichni ti lidé dojdou na záchod? Agentury píší, že ve Washingtonu je kromě "tradičních" toalet v restauracích a kavárnách ještě pět tisíc přenosných záchodů.

Policie a bezpečnostní složky prohlížejí Pennsylvania Avenue před odpoledním průvodem z Kapitolu do Bílého domu.
Policie a bezpečnostní složky prohlížejí Pennsylvania Avenue před odpoledním průvodem z Kapitolu do Bílého domu. | Foto: Reuters
15:25

Německá kancléřka Angela Merkelová před začátkem inaugurace prohlásila, že očekává s Obamou lepší spolupráci při řešení mezinárodních problémů než s Bushem. Chce také, aby se projektu protiraketového štítu v Evropě účastnilo i Rusko. Obama přijede do Německa jako prezident poprvé 3.dubna na summit NATO do Baden-Badenu.

15:15

Jedno z největších "tajemství" dnešního dne odtajněno. Co má první pár na sobě? Michelle Obamová zlatavý kostým s podobně zbarveným kabátem, Barack Obama je v černém s bílou košilí a červenou kravatou. Dopoledne se zúčastnili soukromé bohoslužby v episkopálním kostel esv. Jana naproti Bílému domu.

Prezidentský pár opouští tzv. Blair House, odkud před inaugurací zamířili na dopolední bohoslužbu. Michelle Obamová zvolila pro slavnostní příležitost nápadný žlutý kostým.
Prezidentský pár opouští tzv. Blair House, odkud před inaugurací zamířili na dopolední bohoslužbu. Michelle Obamová zvolila pro slavnostní příležitost nápadný žlutý kostým. | Foto: Reuters

15:10

Podle televize CNN ve městě trochu zavládl dopravní chaos. Někteří řidiči jsou zaskočeni narychlo postavenými bariérami a zátarasy, chodci zase prý příliš nerespektují signalizaci na semaforech. Vlaky do Washingtonu jezdí od časného rána ze severu i jihu beznadějně přeplněné, nádraží jsou údajně "v obležení" a trvá hodně dlouho, než se z nich lidé dostanou do města. Pro řidiče je velmi těžké sehnat místo na parkování.

15:00

Lidé, kteří se přišli podívat na inauguraci, si některé věci nesměli vzít s sebou. Na seznamu nepovolených předmětů jsou například jízdní kola, batohy na záda a s výjimkou některých míst i deštníky. Přístup nemají ani psi a další zvířata.

14:50

Reuters píše, že návštěvnost inaugurace jistě překoná počet 2 miliony lidí. "Washingtonu se zmocnila nefalšovaná Obamomanie," píše agentura.

14:45

Co Baracka Obamu během inaugurace čeká? Položí ruku na Bibli - stejnou, která se používá od první inaugurace Abrahama Lincolna v roce 1861 - a složí přísahu. Stát při tom bude na západním schodišti Kapitolu. Přísahu doprovodí skladba "Hail to the Chief" zahraná americkým námořnictvem, následovat bude 21 salv.

14:20

Záběry z Washingtonu ukazují obrovské davy, které čekají na průchod bezpečnostními rámy. Někteří skalní příznivci Baracka Obamy dokonce přenocovali venku, aby byli u bezpečnostních kontrol co nejdříve a vyhnuli se dlouhému čekání. Teploměr ve Washingtonu přitom ukazuje, že je na nule.

Statisíce lidí zaplnily takzvaný Mall, parkové prostranství před Kapitolem, už v brzkých ranních hodinách. Aby později mohli říkat: "Byl jsem tam, když Americe začal vládnout černoch Obama."
Statisíce lidí zaplnily takzvaný Mall, parkové prostranství před Kapitolem, už v brzkých ranních hodinách. Aby později mohli říkat: "Byl jsem tam, když Americe začal vládnout černoch Obama." | Foto: Reuters
14:05

Dvě zajímavá čísla nabízí agentura ČTK. Píše, že nejvyšší částka, za kterou jednu vstupenku na inauguraci inzeroval internetový překupník, činila 8249 dolarů. Druhé číslo - deset - udává počet oficiálních plesů, které nový prezidentský pár navštíví.

13:50

CNN informovala o bezpečnostních kontrolách, které musí ve Washingtonu lidé podstoupit. Tajné služby zakázaly jakákoli zavazadla: Lidé u sebe nesmí mít batohy ani kabelky. Samozřejmostí je zákaz zbraní a tekutin všeho druhu. Zapovězené jsou též skládací židle. Všichni a všechno musí projít bezpečnostními rámy a tunely. Úřady upozornily veřejnost, ať se teple obleče, lze očekávat dlouhé fronty a čekání.

13:35

Barack Obama rozeslal pozvánky na svou slavnostní inauguraci na ekologickém papíře s certifikátem FSC.

Tento symbol zaručuje, že dřevo na výrobu papíru pochází z lesů, kde se hospodaří podle přísných ekologických standardů. "Volba FSC papíru je důkazem jeho závazku ke změně," míní ředitel mezinárodní organizace FSC Andre de Fraitas.

Na papíře s tímto symbolem vyšla v Česku například poslední kniha o Harry Potterovi.

13:30

Končící prezident George Bush dodržel zažitý rituál a svému nástupci Baracku Obamovi, který dnes složí prezidentskou přísahu, nechal v Oválné pracovně Bílého domu vzkaz. Informuje o tom agentura AP. Bush krátký dopis pro Obamu napsal v pondělí a nechal mu ho ve svrchní zásuvce pracovního stolu. Detaily toho, co v něm Obamovi vzkazuje, Bílý dům nezveřejnil.

Setkání se soupeřem z voleb. Den před inaugurací si potřásl Barack Obama rukou se svým republikánským protikandidátem Johnem McCainem na slavnostní večeři ve Washingtonu, D.C.
Setkání se soupeřem z voleb. Den před inaugurací si potřásl Barack Obama rukou se svým republikánským protikandidátem Johnem McCainem na slavnostní večeři ve Washingtonu, D.C. | Foto: Reuters

13:15

Hlavní analytik Aktuálně.cz a specialista na americkou politiku Pavel Tomášek bude dnes komentovat dění v USA v kontinuálním vysílání Obamovy inaugurace na ČT24. Pavla Tomáška můžete vidět nejprve od 13 do 13:30, pak od 17 do 21:00.

13:10

Obavy o Obamu gradují. Policejní specialisté zkoumají tisíce webových stránek a diskusních fór, kde hledají stopy případných útočníků. Prověřují i podezření, která se zdají úplně nesmyslná. V pátek tak tajná služba zatkla muže ze státu Mississippi, který v internetovém chatu řekl, že Obamu zabije. Později se ukázalo, že ani nevlastní zbraň, ale tajná služba v těchto dnech raději nic neriskuje, napsal britský deník The Times. (další podrobnosti čtěte zde)

13:00

Jak to ve Washgintonu vypadalo v posledních dnech? Prohlédněte si Ameriku ve FOTOGALERII z posledních dnů prezidenta George W. Bushe - ZDE

12:45

Co dělal Obama den před inaugurací? Věnoval se charitě. S novináři v zádech se vydal do útulku pro mladé bezdomovce ve Washingtonu, do rukou vzal malířský válec a vymaloval jim.

Barack Obama s malířským válcem pomáhal v pondělí před inaugurací vymalovat prostory střediska pro bezdomovce Sasha Bruce House.
Barack Obama s malířským válcem pomáhal v pondělí před inaugurací vymalovat prostory střediska pro bezdomovce Sasha Bruce House. | Foto: Reuters
12:30

Ve Washingtonu už se u Kapitolu srotily davy. Noviny v USA odhadují, že slavnost přímo z prostranství National Mall bude sledovat na milion lidí. Z nich se však jen pouhých 28 tisíc dostane na tribuny. Stovky tisíc budou vroubit necelé tři kilometry dlouhou Pennsylvania Avenue, která spojuje Kapitol a Bílý dům. Město je připraveno až na tři miliony návštěvníků, pro ně jsou připraveny velkoplošné obrazovky.

12:15

Moderní američtí prezidenti se dosti dlouho vyhýbali neprůstřelným vestám. Dokonce i Reagan je občas odmítal, i když byl při atentátu v roce 1981 postřelen a málem přišel o život. Nechtěl vestu nosit a vtipkoval, že si každý bude myslet, že je tlustý. Bývalí agenti odmítají prozradit, kdy a kde který prezident neprůstřelnou vestu měl. Dnes se předpokládá, že Barack Obama bude mít pod kabátem víc než jen košili a kravatu.

Z otroctví do historie! S takovým nápisem stál tento muž na rušné ulici Washingtonu den před inaugurací Baracka Obamy.
Z otroctví do historie! S takovým nápisem stál tento muž na rušné ulici Washingtonu den před inaugurací Baracka Obamy. | Foto: Reuters
12:00

Nejprve stručný časový výhled. Začátek ceremonie je naplánován na našich 16:00. Zhruba v 17:00 budou následovat projevy. V 17:45 proběhne inaugurace viceprezidenta USA Joe Bidena a jeho projev. Minutu před 18:00 začne inaugurace prezidenta USA Baracka Obamy, následovat bude jeho projev. Zhruba v 18:30 se u pultíku vystřídají poslední řečníci. V 19:00 budou moci fotografové pořídit "family foto" George Bushe, čertsvého exprezidenta, s Obamou a Bidenem. Do Bílého domu by rodina Baracka Obamy měla dorazit ve 21:00.

 

 

Právě se děje

Další zprávy