Poslední rozhovor: Obama bude chtít radar jako Bush

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
19. 1. 2009 15:15
S Aktuálně.cz hovořil končící velvyslanec USA v Praze Richard Graber
Velvyslanec USA Richard Graber během rozhovoru pro Aktuálně.cz
Velvyslanec USA Richard Graber během rozhovoru pro Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Dva a půl roku zastupoval Richard Graber zájmy Spojených států v České republice. Obvykle poklidná diplomatická mise se za tu dobu proměnila v místo, kde se dojednávaly klíčové dohody mezi oběma zeměmi.

Za Graberova působení v Praze byly uzavřeny smlouvy umožňující umístění amerického radaru v Česku a byla zrušena vízová povinnost při cestách Čechů do USA.

V úterý, tedy v den, kdy se ve Spojených státech ujímá úřadu nový prezident, odlétá Richard Graber, stejně jako množství jeho kolegů v ostatních zemích, domů. Umožní tak Baracku Obamovi, aby do čela diplomatických misí po celém světě jmenoval své lidi.

Na podzim 2006, zhruba měsíc po svém příjezdu do Prahy, přišel Richard Graber do redakce Aktuálně.cz, aby zde absolvoval vůbec první online rozhovor v Česku. Koncem minulého týdne bylo Aktuálně.cz posledním českým médiem, kterému před návratem domů poskytl rozhovor.

A.cz: Už když jste do Prahy přijel, ovládal jste několik českých vět a měl poměrně dobrou představu o tom, co vás tady čeká. Po dvou a půl letech, co byste označil za největší překvapení z České republiky?

Těžká otázka. Nemluvil bych přímo o překvapení, ale o tom, co se nám podařilo. Největším úspěchem bylo zrušení vízové povinnosti. Kdybyste se mě úplně na začátku zeptal, jestli si myslím, že bude možné tuto věc dotáhnout do zdárného konce během těch pár let, zřejmě bych vám řekl, že nikoli. Skutečně šlo o poměrně pozoruhodnou souhru příznivých okolností, které k tomu nakonec přispěly. V politice a diplomacii se často stává, že věci jsou zdlouhavé. Že jsme zrovna toto dotáhli, je fantastické.

Richard Graber

  • Do České republiky přijel jako velvyslanec Spojených států na konci září 2006, 12. října pak předal na Pražském hradě prezidentu Václavu Klausovi své pověřovací listiny.
  • Před nástupem do diplomacie pracoval jako právník, poslední tři roky vedl jednu z největších právních kanceláří ve Wisconsinu.
  • Působil ve vedení celé řady charitativních organizací a spolků.
  • Je ženatý a má dva syny.

Richard Graber na Aktuálně.cz

 

A.cz: Za vašeho působení v Praze se podařilo dojednat smlouvy o umístění radaru jako součásti protiraketové obrany v Česku. Objevil se během jednání okamžik, kdy jste se domníval, že nebude možné docílit dohody?

Byl jsem vždy přesvědčen o tom, že obě strany dohody dosáhnou. Obě země měly zájem vyjednat kompromis, který bude uspokojivý pro ně obě. To neznamená, že jednání nebyla složitá. Narazili jsme na závažné problémy a udělali nakonec kompromisy, s nimiž bychom se za jiných okolností jen těžko smiřovali. Jako USA jsme přistoupili na některé věci, k nimž jsme se ve smlouvách s jinými zeměmi nezavázali. Ale dobrá smlouva takový přístup vyžaduje, jako právník to vím. Něčeho se vzdáte, čímž dosáhnete, že konečná smlouva je lepší.

A.cz: Na základě vaší znalosti americké politiky a lidí, kteří budou pracovat v Obamově administrativě, věříte tomu, že nový prezident bude v budování protiraketové obrany ve střední Evropě pokračovat?

Ano, věřím. Nová administrativa tomu bude chtít vtisknout svou tvář. Jsem ale přesvědčen, že plán na vybudování protiraketové obrany bude v té či oné podobě pokračovat. Zahraniční politika v USA je kontinuální záležitostí, která se dramaticky nemění. A pokud jde o bezpečnost země a našich spojenců, demokraté a republikáni se neliší. Ve funkci ministra obrany pokračuje Robert Gates, který je velkým stoupencem tohoto systému. Nevím pochopitelně, jaká přesně bude politika nové administrativy, dovolil bych si ale předpovědět, že se v této věci nebude lišit.

A.cz: Pokud čeští zákonodárci smlouvy neschválí, jaké to bude mít důsledky pro vztahy obou zemí?

Česká republika je suverénní stát a budeme respektovat jakékoli její rozhodnutí. Jsem si jist, že neschválení smluv by nijak neoslabilo vztahy a partnerství obou zemí. Šlo by však o ztracenou příležitost. Bylo by to nešťastné z pohledu, k čemu má systém sloužit - tedy obraně proti hrozbám přicházejícím z Blízkého východu.

A.cz: Jako diplomat jste pracoval pro prezidenta Bushe. Ten je v různých anketách označován za nejhoršího prezidenta USA za poslední půlstoletí. Dokázal byste naopak říct, proč byl Bush nejlepším prezidentem za poslední půlstoletí?

Spojené státy byly 11. září 2001 napadeny způsobem, který si nikdo neuměl představit. Svět se v tento den změnil a tento den předurčil funkční období prezidenta Bushe. Naše země od té chvíle nečelila novému útoku teroristů. To je důvod, proč historie zhodnotí Bushe pozitivně. Diskuse nad tím, co prezident, který odchází, dokázal, jsou mimořádně užitečné. Skutečné zhodnocení si ale žádá čas. Viděli jsme to u prezidentů, jako byli Truman a Eisenhower, kteří jsou dnes hodnoceni jinak, než když opouštěli Bílý dům. To samé bude pravda u George Bushe.

Americký velvyslanec Richard Graber podepisuje sud plzeňského piva. Tento sud, podepsaný účastníky otevření stáčírny, bude součástí kampaně proti zamýšlenému zvýšení daně na pivo.
Americký velvyslanec Richard Graber podepisuje sud plzeňského piva. Tento sud, podepsaný účastníky otevření stáčírny, bude součástí kampaně proti zamýšlenému zvýšení daně na pivo. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A.cz: Noviny ve vašem domovském státě Wisconsinu nedávno spekulovaly o tom, že byste mohl v příštích volbách usilovat o funkci guvernéra. Co hodláte dělat, budete se angažovat v politice?

Chtěl bych sám znát odpověď na tuto otázku. Nehodlám usilovat o žádnou politickou funkci. Pravděpodobně se vrátím do privátní sféry. Pár týdnů si odpočinu a pak se porozhlédnu po příležitostech v privátním sektoru či nevládních organizacích. Není úplně nejpříjemnější nevědět, co budete dál dělat. Pobyt v České republice byl ale neuvěřitelnou zkušeností, která mi změnila život. Otvírá to člověku příležitosti, které by jinak určitě neměl. Strašně se nám v České republice líbilo. Chtěli bychom tu zůstat nějakým způsobem angažováni.

A.cz: Nechcete se tedy podílet na proměně Republikánské strany, která prochází v USA těžkým obdobím?

To jsem neřekl. Působil jsem v politice dlouhá léta a líbilo se mi to. V nějaké podobě v ní zůstanu zapojen. Někdy v budoucnu nevylučuji ani to, že bych kandidoval ve volbách. Ve straně nás čeká spousta práce, musíme obnovit její pověst, aby znovu získala důvěru většiny voličů. Ten den přijde.

 

Právě se děje

Další zprávy