Obama přehodnotí radar. Chce se dohodnout s Ruskem

Reuters Roman Gazdík, Reuters
16. 1. 2009 19:28
Prohlásila to příští trojka v hierarchii Pentagonu Michele Flournoyová

Washington - Zvolený americký prezident Barack Obama hodlá podrobit revizi plán takzvaného protiraketového štítu, jehož součástí má být i radar v České republice a raketová sila v Polsku.

Podle agentury Reuters to oznámila kandidátka na třetí nejvyšší post v Pentagonu.

Michele Flournoyové, která se má stát náměstkyní ministra obrany pro politické záležitosti, se na otázky spojené s radarem ptali senátoři během jejího potvrzovacího řízení v Kongresu.

Její jmenování do Pentagonu musí schválit právě Senát.

Dohodnout se s Ruskem

Předseda senátního výboru pro ozbrojené služby, který dohlíží na strategické plánování armády USA, Carl Levin se Flournoyové zeptal, zda se domnívá, že je důležité přehodnotit plán "v širším bezpečnostním kontextu týkajícím se Evropy, včetně vztahů s Ruskem" a dalších záležitostí.

"Ano, to si myslím, pane," odvětila kandidátka. "Domnívám se, že jde o případnou otázku týkající se nadcházejícího QDR," Revize bezpečnostní politiky alias QDR, která se koná každé čtyři roky, se uskuteční právě letos.

Foto: Reuters

Přímo během slyšení dle Reuters Flournoyová věc nerozvedla, ale později při písemné odpovědi na otázku uvedla, že by bylo v zájmu USA, kdyby se na instalaci protiraketového štítu dohodly s Ruskem.

Moskva zatím jakékoliv návrhy Spojených států včetně vytvoření "sítě sítí", která by propojila radary Ruska, USA a NATO, odmítla.

Drahý a neúčinný?

Obamova administrativa váhá nad konstrukcí systému i ze dvou jiných důvodů. Jednak jde o náklady, které se ročně pohybují okolo 10 miliard dolarů, jednak o to, zda je systém vůbec účinný.

Pokud by radarovou základnu schválil Obama i český parlament, mohlo by se začít stavět už v tomto roce. Připravena k použití by mohla být mezi lety 2011 a 2013.


 

Právě se děje

Další zprávy