Bolívie přerušuje styky s Izraelem. Viní jej z genocidy

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
14. 1. 2009 17:51
Prezident Morales chce hnát izraelské představitele před soud
Evo Morales
Evo Morales | Foto: Reuters

La Paz - Bolivijský prezident Evo Morales ve středu oznámil, že přerušuje diplomatické vztahy s Izraelem kvůli pokračující ofenzívě v pásmu Gazy.

Zároveň je prý připraven požádat žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC), aby izraelské představitele v čele s premiérem Ehudem Olmertem obvinil z genocidy.

Venezuelský prezident Hugo Chávez, který je hlavním Moralesovým spojencem, už s Izraelem přerušil styky minulý týden.

Morales na setkání s diplomatickým sborem v La Pazu prohlásil, že izraelský útok "vážně ohrozil světový mír".

Bolivijský prezident rovněž kritizoval Radu bezpečnosti OSN, kterou překřtil na Radu nejistoty, za dosavadní "vlažnou" odpověď na poslední blízkovýchodní krizi a vyslovil názor, že by invazi mělo odsoudit Valné shromáždění Spojených národů.

Podle Moralese by izraelskému prezidentovi Šimonu Perseovi měla být odebrána Nobelova cena míru za to, že nedokázal invazi zastavit.

Tři latinskoameričtí "levicoví bratři" Hugo Chávez, Fidel Castro a Evo Morales. Ani jeden nemá příliš v lásce USA
Tři latinskoameričtí "levicoví bratři" Hugo Chávez, Fidel Castro a Evo Morales. Ani jeden nemá příliš v lásce USA | Foto: Reuters

Izrael zahájil ofenzívu proti předpokládaným pozicím ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás v Gaze 27.prosince. Deklarovaným cílem operace bylo zastavení raketových útoků Hamásu na území jižního Izraele.

K dnešnímu dni si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádalo izraelské bombardování mezi Palestinci více než tisíc lidských životů, téměř polovinu z nich údajně tvořili civilisté.

Morales i Chávez se v poslední době sblížili s Íránem, který zaujímá podobně protiamerické postoje jako oni a kromě toho je hlavním sponzorem Hamásu.

V úterý se Morales setkal s íránskou delegací, která mu přivezla vzkaz od prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. V něm íránský vůdce děkuje svému bolivijskému protějšku za předchozí podporu, kterou vyslovil Palestincům.

 

Právě se děje

Další zprávy