Bush dal tisku poslední sbohem a zrekapituloval

Roman Gazdík
12. 1. 2009 17:40
Americký prezident vystoupil na poslední tiskové konferenci v Bílém domě
George Bush na své poslední tiskové konferenci
George Bush na své poslední tiskové konferenci | Foto: Reuters

Washington - Odstupující americký prezident George Bush se s reportéry, kteří ho provázeli po osm let jeho dvou funkčních období, rozloučil svou poslední tiskovou konferencí. V tomto podle agentury AP "nostalgickém" a místy i "sentimentálním" vystoupení se ohlížel za časem stráveným v Bílém domě a hodnotil i současnou situaci ve světě.

Jeho prezidentství se nekončí zrovna šťastně. Válka v Iráku pokračuje šestým rokem, finanční krize v USA poslala svět směrem k hospodářské recesi a místo plánovaného podpisu mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci, přišly z boje v Gaze, které si už vyžádaly více než 900 obětí.

Bushovu odkazu bude zřejmě dominovat zejména válka v Iráku.

Odkaz číslo 1: Irák

"Otázkou je, zda v dlouhodobém horizontu tato demokracie přežije, a to bude otázkou pro budoucí prezidenty," vrátil se ke svému rozhodnutí sesadit Saddáma Husajna a podniknout na jaře roku 2003 invazi do Iráku.

Muž, jehož dvacátého ledna vystřídá v úřadě Barack Obama, však přiznal i omyly.

Bush do historie vstoupí zejména jako strůjce války v Iráku
Bush do historie vstoupí zejména jako strůjce války v Iráku | Foto: Reuters

Zejména to byla neexistence zbraní hromadného ničení, jimiž USA svůj útok zdůvodňovaly, a předčasné oznámení konce války, která se táhne dodnes a stála přes 4000 amerických životů. Různé statistiky iráckých obětí udávají různá čísla, je však jasné, že jde o statisíce.

Podle Bushe bylo "nenalezení (iráckých) zbraní hromadného ničení velkým zklamáním" a dát (nápis) "Mise splněna" na letadlovou loď byl omyl."

Tento nápis visel na letadlové lodi USS Abraham Lincoln během jeho projevu po porážce irácké armády 1. května. Americký prezident později tvrdil, že šlo o vzkaz námořníkům, televizní diváci na celém světě to však interpretovali jako poselství o konci války v Iráku.

Bush však odmítl názory, že by jeho prezidentství poškodilo obraz USA ve světě.

"Zcela nesouhlasím s hodnocením, že náš morální kredit utrpěl," prohlásil prezident. "Mohl být poškozen mezi některými elitáři, ale lidé stále vědí, že Amerika znamená svobodu, že Amerika je země, která nabízí velkou naději."

Odkaz číslo 2: ekonomika

Podle Bushe je největším nebezpečím pro jeho nástupce další možný útok ve Spojených státech.

Konec jeho prezidentství přišel na pozadí světové hospodářské krize
Konec jeho prezidentství přišel na pozadí světové hospodářské krize | Foto: Reuters

Vyjádřil se také k ekonomické krizi: pokud ho prý o to Obama požádá, vyzve Kongres, aby poskytl zbylých 350 miliard dolarů z celkem 700miliardového balíčku na záchranu amerických bank schváleného na konci minulého roku.

Právě ekonomická situace bude po válce v Iráku zřejmě největším Bushovým odkazem. A čísla hovoří proti němu.

Světová hospodářská krize, americký dluh jedenácti bilionů dolarů, nejpomalejší růst HDP od začátku padesátých let a nejméně vytvořených pracovních míst za posledních sedm dekád: tak vypadá stav amerického hospodářství podle listu Washington Post po osmi letech Bushova vládnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy