Při přestřelce před školou v USA postřeleno 5 lidí

Kamil Fila Kamil Fila
10. 1. 2009 12:35
Při utkání v basketballu si nejspíš gangy vyřizovaly účty

Chicago - V pátek v osm hodin večer (tři hodiny ráno středoevropského času) se střílelo před střední školou v americkém Chicagu.

Do nemocnice bylo podle záchranářů převezeno "pět lidí mužského pohlaví, dva ve vážném a tři v kritickém stavu". Přesnější informace nechtěla mluvčí chicagských hasičů, kteří byli na místě první, sdělit.

Mluvčí nemocnice posléze dodala jen to, že tři pacienti jsou již mimo nebezpečí a budou brzy propuštěni do domácího ošetřování.

Na Dunbarově střední škole v tu dobu probíhalo basketbalové utkání. Během přestávky, kdy návštěvníci vyšli ze sportovní haly, se ozvaly výstřely.

Střelci utekli

"Přijeli nějací lidé v autě a začali střílet do davu," sdělil chicagský policista Jody Weis. Podle svědků muži střelbu nejprve jen naznačovali jako hru, ale chvíli poté spustili ostrou palbu.

Lidé, převážně studenti a jejich rodiče, utíkali v panice z parkoviště. Policie záhy zablokovala dopravu v okolí dvou bloků, aby se ke škole dříve dostala záchranná služba.

Přes veškerá opatření se ale útočníkům podařilo zmizet. Policie po nich nyní usilovně pátrá. Pomoci jim mají i videozáznamy účastníků incidentu, kteří vše pohotově natočili.

Válka gangů

Jennifer Hudsonová
Jennifer Hudsonová | Foto: Reuters

Hlavní vyšetřovací verzí je, že šlo o vyřizování účtů mezi gangy. Policie však uvalila embargo na to, zda jde přímo o školní gangy nebo gangy operující ve vyšší sféře městského organizovaného zločinu.

Mluvčí policie, Monique Bondová, nicméně naznačila, že ani u střelců ani u obětí "nešlo nutně o studenty" a že nikdo z nich nebyl přímo účastníkem basketbalového zápasu.

Dunbarova střední škola má v současnosti okolo 1600 studentů, jednou z jejích absolventek je i účastnice pěvecké soutěže American Idol a laureátka Oscara, Jennifer Hudsonová. Její matka a bratr byli v Chicagu nedávno zastřeleni.

 

Právě se děje

Další zprávy