Illinoiská sněmovna hlasovala pro sesazení guvernéra

Zahraničí Roman Gazdík, Zahraničí
9. 1. 2009 18:08
Rod Blagojevich může být odvolán za to, že prodával Obamovo senátorské křeslo
Rod Blagojevich
Rod Blagojevich | Foto: Reuters

Chicago - V americkém státě Illinois se dal do pohybu parlamentní proces odvolání z funkce, tedy tzv. impeachment, který zákonodárci vedou proti guvernérovi státu Rodu Blagojevichovi.

Ten byl v prosinci zatčen FBI a obviněn z podvodu a vymáhání úplatků. Mimo jiné nabízel senátorské křeslo uvolněné zvoleným prezidentem Barackem Obamou tomu, kdo mu předloží nejlepší nabídku" - ať už v podobě dobře placeného místa v soukromém sektoru, postu velvyslance či dokonce ministerského portfolia.

Sněmovna reprezentantů ve státním zákonodárném sboru Illinois v pátek rozhodla drtivým poměrem hlasů 114:1, že Blagojevich bude souzen ve zdejším Senátu. Pokud alespoň dvě třetiny horní komory dospějí k závěru, že se dopustil zneužití svých pravomocí, a zradil tak důvěru veřejnosti, bude muset ve funkci skončit.

Podle senátora Johna Cullertona z Demokratické strany by proces mohl začít 26.ledna a potrvá podle jeho odhadů zhruba tři týdny. 

Nejméně populární guvernér

Už před vypuknutím skandálu byla Blagojevichova podpora u voličů mizivá. Podle průzkumu agentury Rasmussen z července hodnotilo jeho práci negativně 86 procent dotázaných. Rasmussen ho následně vyhlásil "nejméně populárním guvernérem" USA.

"Je to velmi smutný den pro stát Illinois. Zrušit výsledky spravedlivých, otevřených a svobodných voleb znamená vzít na sebe velkou zodpovědnost," prohlásila členka illinoiského parlamentu Barbara Flynn Curieová. "Všechny důkazy však jasně naznačují, že to není osoba způsobilá být guvernérem státu Illinois.

Illinoiský guvernér Rod Blagojevich (vlevo) s bývalým senátorem Barackem Obamou a chicagským starostou Richardem Daleym letos v dubnu, kdy byla Obamova předvolební prezidentská kampaň v plném proudu
Illinoiský guvernér Rod Blagojevich (vlevo) s bývalým senátorem Barackem Obamou a chicagským starostou Richardem Daleym letos v dubnu, kdy byla Obamova předvolební prezidentská kampaň v plném proudu | Foto: Reuters

Blagojevich tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil, před vyšetřovací komisi illinoiských zákonodárců však předstoupit odmítl.

Je to vůbec možné?

Blagojevichův případ, který ani v tradičně kalných vodách chicagské politiky téměř nemá obdoby, šokoval i některé politické veterány.

"Nad tím zkrátka zůstává rozum stát. To jde daleko za hranice logiky, jde to i dál než je obyčejná chamtivost, jak ji všichni známe," řekl v rozhovoru pro agenturu AP Don Rose, dlouholetý politický stratég z Chicaga.

Obamův nástupce v Senátu stále není znám. Guvernér, v jehož pravomoci je nového senátora vybrat, proti doporučení Obamy i své vlastní strany jmenoval Rolanda Burrise. Demokratičtí senátoři jej však odmítli akceptovat.

 

Právě se děje

Další zprávy