Za pět let zmizelo z planety přes 2 biliony tun ledu

Martin Novák Martin Novák
16. 12. 2008 14:05
Tvrdí to americká NASA na základě satelitních měření

* Nejkritičtější je situace v Grónsku * Vědci upozorňují, že tání uvolňuje nebezpečný metan * Aljaška ztratila za pět let 400 miliard tun ledu

Praha - Od roku 2003 zmizelo z povrchu Grónska, Antarktidy a Aljašky více než dva biliony tun ledu.

Tuto informaci zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) na základě svých satelitních měření.

"Největší úbytek pozorujeme v Grónsku," uvedl geofyzik z NASA Scott Luthchke. Naopak na Aljašce podle něj po tání v roce 2005 ledu letos dokonce mírně přibylo. Přesto ale ve srovnání s rokem 2003 Aljaška přišla o 400 miliard tun ledového povrchu.

Ve čtvrtek chce tým NASA zveřejnit podrobnosti analýzy na konferenci Amerického geofyzikálního svazu v San Francisku.

Jeden z členů vědeckého týmu řekl agentuře AP, že výhled do budoucích let je pesimistický.

Foto: Reuters

"Nelepší se to. Nepozorujeme žádný zásadní obrat v tání ledovců," uvedl Jay Zwally.

Na konferenci má být dán prostor také studiím o vypouštění metanu do ovzduší, způsobeném táním ledovců. Tání ledového příkrovu v oceánu ohřívá vodu a tak pak následně způsobí rozmrznutí půdy na Aljašce.

Podobný problém s uvolňováním metanu, který se výrazně podílí na tvorbě skleníkových plynů, se podle expertů objevuje i na Sibiři.

"Velké množství metanu dramaticky zhorší problém globálního oteplování," předpovídá Igor Semiletov, který zkoumá situaci na východní Sibiři a v Laptěvově moři.

NASA letos přiznala, že některé její zprávy zabývající se oteplováním byly upravované na politickou objednávku. V tom směru, že měly zmírňovat následky klimatických změn.

Foto: reuters

James Hansen z Goddardova ústavu pro studium vesmíru při NASA v rozhovoru pro agenturu AFP uvedl, že manažeři velkých průmyslových podniků zatajují před veřejností fakta o vlivu lidské činnosti na globální oteplování.

Podle něj jsou změny klimatu mnohem horší, než se řada lidí a dokonce i politiků domnívá.

"Už jsme dosáhli velmi nebezpečné úrovně oxidu uhličitého v atmosféře. Oteplování zavádí planetu do krize a průmysl, který využívá fosilních paliv, se snaží před lidmi skrývat pravdu," uvedl americký vědec.

Podle něj bude nutné přijmout tvrdá opatření. Zakázat do roku 2030 veškeré továrny a podniky, které využívají uhlí, a do té doby jim zdaňovat emise. Zároveň je nutné mnoho továren přinutit k tomu, aby nevypouštěly oxid uhličitý do ovzduší.

 

Právě se děje

Další zprávy