Venezuela volí. Bratři Chávezové vyrážejí do boje

Roman Gazdík
23. 11. 2008 16:28
Chávez otec s mandátem končí
Předvolební plakát v Caracasu
Předvolební plakát v Caracasu | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez je dlouhodobě nejoblíbenějším politikem západní hemisféry. Od roku 1998 vyhrál dvanáct voleb či referend a jeho úspěšné tažení se zastavilo teprve v prosinci minulého roku, kdy byl nejtěsnější většinou poražen v referendu o navrhovaných změnách ústavy.

Dnes v 6 hodin ráno venezuelského času (11:30 SEČ) se vydali Venezuelci k volbám znovu. Tentokrát rozhodují o 22 z 23 guvernérech a 328 z 335 starostech.

A jedná se o Chávezovu zkoušku ohněm. Pokud zopakuje svůj drtivý úspěch z regionálních voleb před dvěma lety, bude se podle mnohých pozorovatelů snažit protlačit reformu ústavy znovu.

Ačkoliv o své vlastní křeslo venezuelský prezident nebojuje, bylo ho v předvolební kampani vidět všude a i opozice volby prezentovala pod heslem „my proti Chávezovi".

My nebo oni

„Pokud jste se mnou, volte moje kandidáty," prohlašoval podle agentury IPS Chávez na shromážděních, když před volbami procestoval celou zemi. „Co je nyní v sázce, je budoucnost revoluce, socialismu, Venezuely, vlády a budoucnost Hugo Cháveze samotného."

Hugo Chávez při kampani v hlavním městě Caracasu
Hugo Chávez při kampani v hlavním městě Caracasu | Foto: Reuters

Před volbami se v jeho Spojené socialistické straně Venezuely (PSUV) objevily odstředivé tendence způsobené autoritativním zasahováním prezidenta do výsledků stranických primárek. V případě prohry by se pravděpodobně objevili první možní vnitrostraničtí soupeři, kteří by ho chtěli v křesle nahradit, až jeho mandát v lednu 2013 vyprší.

V regionálních volbách roku 2004 spojenci prezidenta triumfovali v 21 z 23 států a ovládli 300 radnic. Podle průzkumů veřejného mínění může opozice nyní zvítězit ve čtyřech až deseti státech.

Zulia a Barinas

Jedním z těch, o které se bude bojovat nejúporněji, je severozápadní Zulia, kde dosud vládl opoziční kandidát z prezidentských voleb roku 2006 Manuel Rosales. Zulia, ve které leží největší jihoamerické jezero Maracaibo, je nejlidnatějším a nejbohatším venezuelským státem s velkými zásobami ropy.

Dalším důležitým státem bude jihozápadní Barinas, kde je nyní guvernérem otec prezidenta Hugo de los Reyes Chávez.

Ani Rosales ani Chávez senior se o své posty už nemohou ucházet, místo Cháveze staršího však kandiduje jeho druhý syn Adán Chávez.

Statistiky vražd ve Venezuele jsou nejhorší v Jižní Americe. Oficiální udávají 45 na 100 tisíc obyvatel, opozice hovoří až o 70
Statistiky vražd ve Venezuele jsou nejhorší v Jižní Americe. Oficiální udávají 45 na 100 tisíc obyvatel, opozice hovoří až o 70 | Foto: Reuters

Pokud by však v Barinas vyhrál opoziční kandidát Julio César Reyes, jednalo by se pro prezidenta o hořkou porážku, která by měla vysoce symbolický nádech. Sám Chávez takovou alternativu označil za "ránu na solar."

Ropa jde dolů

Opozici může v nedělních volbách pomoci nejen neschopnost centrální vlády a regionálních guvernérů zvládnout vysokou inflaci, zásobování některými základními potraviny i vysokou zločinnost, ale také padající ceny ropy, na které je venezuelský státní kapitalismus založen.

PSUV si svou kontrolu nad regiony a radnicemi podle průzkumů pravděpodobně udrží, nebude se však zřejmě jednat o tak silný mandát jako před čtyřmi lety.

Volit může ve Venezuele 17 milionů lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy