Kongresmani: V kybernetické válce nás může Čína smést

Dominik Jandl
21. 11. 2008 17:55
Spojené státy se útokům čínských hackerů neubrání
Internet spojil svět. A také se pro něj stal hrozbou.
Internet spojil svět. A také se pro něj stal hrozbou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

New York - Čína může smést ozbrojené síly Spojených států amerických. Tedy alespoň jejich kybernetickou podporu, která je dnes pro zachování obranyschopnosti země nezbytná.

Před rostoucí hrozbou vyřazení amerických bezpečnostních počítačových sítí z provozu varoval panel amerických kongresmanů.

Jak informoval britský list Guardian, Čína podle zprávy "agresivně rozvíjí svou moc a stává se kybernetickou mocností".

V současnosti je už podle zprávy amerických zákonodárců v pozici, ze které může přerušit či zpomalit komunikaci amerických ozbrojených sil kdekoli na světě.

V dokumentu se zároveň uvádí, že počet napadení amerických vládních a obranných serverů z čínských počítačů roste alarmujícím způsobem.

Čínské úřady prý hackery nepodporují.
Čínské úřady prý hackery nepodporují. | Foto: Dominik Jandl

"Kdykoli a kdekoli"

Kybernetické útoky mohou USA od Číny čekat "kdykoli a kdekoli na světě", jak ve zprávě stojí doslova.

Internet je přitom již nedílnou součásti amerického společenského, federálního, armádního, ale například také vodohospodářského i energetického sektoru.

"Úspěšný útok na tyto internetem propojené sítě by mohl paralyzovat celé Spojené státy," varuje dokonce zpráva.

Piráti ve službách vlády?

Analýzu zpracovalo šest demokratických a šest republikánských senátorů, kteří absolvovali cestu po Číně, Tchaj-wanu, Jižní Koreji a Japonsku, během níž se setkávali hlavně s americkými odborníky.

V průběhu cesty nasbírali dokumenty a výpovědi, díky nimž dokument čítá 393 stran.

Podle zprávy Kongresu je ale cvičí čínská armáda.
Podle zprávy Kongresu je ale cvičí čínská armáda. | Foto: Reuters

Čínská kybernetická špionáž se stala pro USA závažným tématem už v roce 2002, kdy se hackerům z Číny podařilo při sérii kyberútoků stáhnout z důležitých vládních a armádních systémů 20 terabytů dat. To je jen pro srovnání dvojnásobek toho, co dnes obsahují kompletní sbírky tištěného materiálu v knihovně amerického Kongresu .

I když většina útoků je podle amerických informací vedena ze soukromých počítačů hackerů, jejich napojení na čínskou armádu či tajné služby bylo již několikrát potvrzeno.

Čínská vláda toleruje asi 250 skupin počítačových pirátů, ti jsou dokonce podle zprávy často cvičeni přímo na armádních základnách.

 

Právě se děje

Další zprávy