Schovej se a čekej! Kalifornie cvičí na zemětřesení

Blahoslav Hruška
13. 11. 2008 19:00
Akce se účastní na pět milionů dobrovolníků

Los Angeles - Skrč se, schovej se a čekej! Pod tímto heslem začalo v jižní Kalifornii cvičení, jak se chovat při zemětřesení.

A ne ledajaké - dobrovolnické akce pod názvem Shake Out se zúčastní na pět milionů Kaliforňanů všech věkových kategorií.

Akce byla spuštěna v 10 hodin místního času (19 hod. SEČ), kdy oblast kolem geologického zlomu St Andreas postihlo zemětřesení o síle 7,8 Richterovy stupnice. Samozřejmě jen hypotetické.

Pouze dvouminutový, ale silný záchvěv, by nicméně měl podle odborníků fatální účinky: dva tisíce mrtvých, padesát tisíc raněných a 200 miliard dolarů škody.

Ztrátám na životech lze přitom alespoň zčásti zamezit - právě tím, že se lidé naučí rychle se schovat. "Většině zemětřesení předchází krátké záchvěvy, po nichž za několik vteřin následuje silný otřes. Musíme se skrčit, schovat a čekat hned, jakmile první záchvěvy ucítíme," radí odborníci na webové stránce projektu Shake Out.

Kromě nácviku dobrovolníků bude zemětřesení nanečisto prožívat také pět tisíc záchranářů a úředníků.

San Francisco po zemětřesení v roce 1906.
San Francisco po zemětřesení v roce 1906. | Foto: Wikipedia

Kalifornie je tektonicky jednou z nejohroženějších oblastí světa. Podle Geologické služby USA je pravděpodobnost, že území v nejbližších třiceti letech zasáhne jen o něco slabší zemětřesení, než simuluje dnešní nácvik, přibližně 1:2.

V novodobé historii bylo dosud nejničivější zemětřesení to z roku 1906. Tehdy otřesy a následný požár téměř zpustošily San Francisco a v troskách zahynuly tři tisícovky lidí.

Intenzita více než sto let starého zemětřesení byla přitom shodou okolností navlas stejná s tím, které by měl čtvrteční nácvik simulovat.

 

Právě se děje

Další zprávy