Bílý dům omládne. Obamovy děti nejmladší od dob JFK

Dominik Jandl
6. 11. 2008 19:00
Nastěhovat se tam? To by bylo cool, myslí si Sasha a Malia
Obama s mladší dcerou Sashou.
Obama s mladší dcerou Sashou. | Foto: Reuters

Washington - Barack Obama nelhal, skutečně přinese změny.

Alespoň co se Bílého domu týče, je již předem jasné, že svůj hlavní předvolební slib naplní.

Jeho dcery Malia a Natasha (Sasha) se totiž stanou nejmladšími obyvatelkami domu na adrese 1600 Pennsylvania Avenue od roku 1981, kdy se spolu se svým otcem Jimmem Carterem z Bílého domu odstěhovala jeho tehdy devítiletá dcera Amy.

Starší dceři Michelle a Baracka Obamových je deset let, mladší Natashe, jak zní jméno Sashy v originálu, je pak sedm.

Obě dívky, včetně Obamovy ženy Michelle, byly nedílnou součástí jeho prezidentské kampaně. Na druhou stranu jejich rodiče pouze výjimečně poskytli novinářům možnost přímého interview, protože nechtěli ohrozit jejich psychický vývoj a soukromí.

Táta? Je trapnej, prozradila Malia

Stejně jako jejich matka, jsou Sasha i Malia otevřené a spontánní dívky. V rozhovoru, který rodina poskytla stanici CNN, například Malia na svého otce prozradila, že je občas "trapnej".  A že občas musí tátu "vychovat".

"Jednou k nám přišla na návštěvu kamarádka Sam. Táta ji neznal a chtěl ji pozdravit, tak si s ní potřásl rukou," řekla Malia.

"Víš tati, nemusíš si s ní třást rukou, děti to nedělají. Rukou si můžeš třást s dospělými. On to nechápal a zeptal se, jak se zdravíme. No prostě zamávej nebo řekni ahoj," vyškolila svého otce, tehdy ještě kandidáta na post prezidenta.

Nově zvolený prezident USA Barack Obama se svou rodinou během kampaně v Pueblu ve státě Colorado
Nově zvolený prezident USA Barack Obama se svou rodinou během kampaně v Pueblu ve státě Colorado | Foto: Reuters

"Občas jí skutečně přijdu trapný, když mi dává podobné tipy, hlavně pak v okolí jejích přátel," přiznal Obama.

Bílý dům? Těším se na nový pokojíček...

Obě dcery již během kampaně svého otce přiznaly, že by se do Bílého domu nastěhovaly rády. "Bylo by to dost cool," řekla nedávno v rozhovoru pro CNN Sasha.

"Nejvíc se těším na to, že si budu moci vyzdobit pokojíček," doplnila ji Malia. Obě dcery si podle rodičů užívají každé volné chvíle, kterou se svým otcem tráví.

Obamovy dcery budou prvními prezidentskými potomky v Bílém domě po dvou obdobích vlády republikána George Bushe. Předtím spolu se svým otcem Bílý dům obývala dcera Billa Cliontona Chelsie Victoria, který byla první právě od období vlády Jimmyho Cartera.

Po dobu své kampaně měl Obama volný jeden den v týdnu. "Mají strašně rády, když je držíme za ruce, objímáme se s nimi a tulíme se," popsala nastávající první dáma USA.

Podle ní mají obě dcery smysl pro romantiku po svém otci. Popisuje například okamžik, kdy Malia seděla na otcově klíně a říkala mu, že je na něj hrdá.

"Lidi si někdy myslí, že je to trapný, když jste už teenager, ale já to mám ráda," přiznala Malia. Něžnost prý podědily po svém otci, který často nosí květiny.

Foto: Reuters

Po své matce zase obě dcery podědily spontánnost a "image dračic". Během volební kampaně se tak častokrát objevily „na scéně" s vodními pistolemi.

Někdy s nimi útočily na svého otce, jindy mu dělaly bodyguardy. "Je to daleko větší sranda než poslouchat tátu," řekla a vyzvala Sashu, aby zvedla ruce a ukázala jimi, jak táta dělá "bla,bla,bla,bla".

"Zásadně utečou někam pryč, když začnu mluvit," reagoval na to s úsměvem Obama.

 

Právě se děje

Další zprávy