Obama sestavuje vládu. Bude v ní demokratický zabiják

Roman Gazdík
6. 11. 2008 9:57
Jeho pravou rukou se stal kongresman Rahm Emanuel
Barack Obama a Rahm Emanuel
Barack Obama a Rahm Emanuel | Foto: Reuters

Washington - Příští americký prezident Barack Obama už začal sestavovat novou administrativu. S napětím se očekává zvláště jméno nového ministra financí, který bude muset řešit současnou ekonomickou a finanční krizi.

Obama se ujme funkce 20. ledna příštího roku a na oznámení členů svého kabinetu tak má ještě dva a půl měsíce, už je však jisté, kdo bude prezidentovou pravou rukou. Šéfem své kanceláře jmenoval illinoiského kongresmana a bývalého poradce Billa Clintona Rahma Emanuela.

Ten bude ve své funkci zodpovědný za koordinaci a komunikaci mezi jednotlivými částmi administrativy.

Demokratický zabiják

Ihned se však objevily spekulace, nakolik je Emanuel v souladu s Obamovými proklamacemi o vládnutí napříč politickým spektrem. Čtvrtý nejdůležitější demokrat ve Sněmovně reprezentantů byl totiž republikány kritizován za přílišnou stranickost.

Vítěz prezidentských voleb Barack Obama.
Vítěz prezidentských voleb Barack Obama. | Foto: Reuters

Podle listu Los Angeles Times je znám jako "demokratický politický zabiják", který během kariéry "neoblomně napadal své odpůrce a šel nemilosrdně po každém, kdo mu stál v cestě."

List však zároveň upozorňuje, že na rozdíl od kongresmanovy rétoriky jsou jeho politické názory spíše středové.

Kdo na finance?

Klíčovým postem bude ministerstvo financí a Obama zde zřejmě zvolí nějaké prověřené jméno pravicového smýšlení.

Spekuluje se o jeho ekonomických poradcích Robertu Rubinovi, Austanu Goolsbeem, bývalém šéfu FEDu Paulu Volckerovi, exministru financí Billa Clintona Larrym Summersovi a šéfovi newyorské federální rezervy Timothym Geithnerovi.

Prezident Bush Obamovi k jeho zvolení pogratuloval a slíbil, že nastupující prezident může počítat s jeho veškerou pomocí.

Vše o volbách v USA:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Bush a Obama

Kontinuitu s druhou administrativou George Walkera Bushe, která položila větší důraz na diplomacii než ta první, lze spatřovat v možném prodloužení funkčního období současného šéfa Pentagonu Roberta Gatese.

V mnoha ohledech - Izrael, Pákistán, Afghánistán, Rusko, Čína - se totiž Obamova politika od té nynější Bushovy víceméně neliší.

 

Právě se děje

Další zprávy