Obama mění dějiny. Bude prvním černošským prezidentem

Zahraničí Zahraničí
5. 11. 2008 6:22
Porazil soupeře z řad republikánů Johna McCaina
Foto: Reuters

* Prognózy se nenaplnily. Skrytý rasismus demokratovi neuškodil. * Voliči tvrdí, že důležitější než rasa je pro ně věk. * Obama letos oslavil 47. narozeniny, McCain dvaasedmdesáté.

Washington - Spojené státy znají jméno čtyřiačtyřicátého prezidenta. Dvacátého ledna 2009 poprvé v dějinách země stane v jejím čele afroameričan.

Illinoiský senátor Barack Obama dotáhl k úspěšnému konci boj o Bílý dům a porazil ve vypjatých volbách svého rivala z řad republikánů Johna McCaina.

Definitivní výsledky ještě nejsou známy, ale poté, co Barack Obama získal velké klíčové státy - Pensylvánii, Ohio a podle odhadů i Kalifornii - je rozhodnuto.

John McCain tak dlouho před sečtením všech hlasů ztratil naději, že by se mohl dostat do Bílého domu. Nakonec totiž nezískal ani velkou Floridu, kde se hrálo o sedmadvacet volitelů.

Přebudujeme Ameriku cihlu po cihle

Nově zvolený prezident USA vystoupil před asi milionovým davem v Chicagu a nazval dnešek "momentem, kdy do Ameriky přišla změna". Pro "přebudování Ameriky cihlu po cihle" však bude prý potřebovat pomoc každého z občanů USA.

"Dnes večer jsem obdržel velice odvážný telefonát od senátora McCaina," řekl také a oznámil, že se těší na spolupráci s ním i se Sarah Palinovou.

"Pro místní afroameričany je to ohromné zadostiučinění. I když chodily během večera příznivé zprávy, stále nevěřili, že bude Obama zvolen," řekl deníku Aktuálně.cz přímo z Chicaga nezávislý novinář Nikola Hořejš.

"Byl jsem dnes v kostele bývalého Obamova pastora Jeremiaha Wrighta a není pochyb o tom, že je to viděno jako završení čtyřicetiletého boje za práva černochů v USA, který začal Martin Luther King," přiblížil náladu ve Spojených státech

Lidé se vyslovili jasně, přiznal McCain

Porážku museli naopak nelibě přijmout přívrženci Johna McCaina, kteří na výsledky čekali v arizonském Phoenixu.

Právě v tamním hotelu Biltmore před ně předstoupil kandidát republikánů se svým projevem. Nebyla to ovšem vítězná řeč, ale uznání porážky.

"Gratuluji Baracku Obamovi k vítězství," prohlásil. "Lidé se vyslovili jasně. (...) Byly to historické volby a bylo pro mne ctí se jich účastnit," dodal za frenetického pokřiku tisíců lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy