Soud uznal aljašského senátora vinným z korupce

Zahraničí Zahraničí
28. 10. 2008 16:13
Přijímal od ropné společnosti dary za statisíce dolarů
Stevensovi hrozí až 35 let vězení. Ilustrační foto.
Stevensovi hrozí až 35 let vězení. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Vinen. Takový verdikt si u soudu vyslechl aljašský senátor Ted Stevens. Soud ho uznal vinným hned v sedmi případech korupce.

Čtyřiaosmdesátiletému politikovi se stalo osudným, že zatajil dary za několik set tisíc dolarů, které dostal od ropné společnosti. Navíc si od jednoho z jejích dodavatelů nechal zrekonstruovat dům, píše server CNN.

Advokáti se pro odvrácení hrozby žaláře snažili udělat všemožné. Během procesu se snažili obvinit státního návladního z ukrývání důkazů, které dokazovaly nevinu jejich mandanta.

Stevens je za posledních bezmála třicet let prvním senátorem, kterého soud uznal vinným ze spáchání těžkého zločinu. Pokud by dostal maximální trest za každé ze sedmi obvinění, hrozilo by mu až 35 let za mřížemi. Experti ale odhadují, že vzhledem ke svému věku by do vězení nešel.

"Budu proti tomuto nespravedlivému verdiktu bojovat do posledních sil," nechal se po vynesení rozsudku slyšet republikán, který v senátorském křesle strávil posledních čtyřicet let.

Rozhodnutí mu komplikuje snahy o znovuzvolení. Navrch totiž nyní má jeho demokratický rival Mark Begich. Stevens se ale rozhodně nehodlá vzdát.

"Zůstávám i nadále kandidátem do Senátu Spojených států," vzkázal světu. Zda mu voliči uvěřili, ukáží nejbližší dny. Republikánský kandidát na prezidenta John McCain ho už vyzval ke složení funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy