Bývalý Bushův muž Colin Powell podpořil Obamu

Martin Novák Martin Novák
20. 10. 2008 8:25
Powell je dlouholetým přítelem McCaina, přesto jej nepodpořil
Colin Powell.
Colin Powell. | Foto: Reuters

Washington - Zděšení mezi republikány, radost u demokratů.

Očekávané zklamání Johna McCaina, naopak pocta pro Baracka Obamu.

Tak Amerika reaguje na nedělní prohlášení bývalého generála a republikánského ministra zahraničí Colina Powella, který veřejně podpořil v boji o Bílý dům Baracka Obamu.

Powell se jako generál výrazně podílel v roce 1991 na operaci Pouštní bouře, při níž americké a mezinárodní jednotky vytlačily silou z Kuvajtu iráckou armádu Saddáma Husajna.

V období let 2000 až 2004 pak byl ministrem zahraničí ve vládě prezidenta George Bushe. V minulosti byl také poradcem dalšího republikánského prezidenta Ronalda Reagana.

Powell po svém odchodu z funkce Bushe a republikány kritizoval. Zpětně se distancoval od rozhodnutí zahájit válku v Iráku.

Jeho slovo má ve Spojených státech velkou váhu, je uznávanou osobností napříč politickým spektrem.

"Jsem velmi poctěn podporou, které se mi dostalo od generála Powella. Je to muž, který hrdinně bránil tento národ a během své kariéry ztělesňoval ty nejvyšší ideály," uvedl Obama.

Jedenasedmdesátiletý Powell řekl, že Obama splňuje všechny požadavky na hlavu státu a pokud bude zvolen, měli by Američané být na takového prezidenta hrdí.

Senátora McCaina Powell označil za svého přítele, a proto je prý pro něj rozhodnutí podpořit Obamu "bolestné." Powell McCaina kritizoval za přístup k finanční krizi a především za výběr viceprezidentské kandidátky Sarah Palinové.

Ta podle Powella na funkci v Bílém domě nestačí a McCain tím prokázal špatný úsudek.

McCain reagoval na zprávu v televizi Fox News: "Nepřekvapilo mne to. Ale stejně si dál Colina Powella vážím."

Dnes zveřejněný průzkum agentury Reuters a Zogbyho institutu uvádí, že Obama si před McCainem udržuje šestiprocentní náskok.

Volilo by jej 50 procent oslovených Američanů, zatímco McCaina 44 procent. I co do počtu volitelů, získaných v jednotlivých státech, by Obama zvítězil.

Američané zvolí nového prezidenta 4. listopadu, funkce se ujme v lednu příštího roku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy