Bush oznámil konec víz pro Česko. Má to být za měsíc

Zahraničí Zahraničí
17. 10. 2008 18:05
Bez víz pocestují i Slováci a Maďaři, Poláci ne
George Bush kritizoval Rusko za invazi do Gruzie
George Bush kritizoval Rusko za invazi do Gruzie | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident George Bush oznámil, že Spojené státy zruší víza pro české občany. Má se tak stát během měsíce. V českých médiích se spekuluje o symbolickém 17. listopadu.

Společně s Českem byla zrušena vízová povinnost také pro Slovensko, Maďarsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko a Jižní Koreu.

"Přibližně v průběhu jednoho měsíce budeme poctěni rozšířit privilegium cestování bez víz občanům těchto sedmi zemí," prohlásil americký prezident.

Podle očekávání mezi novými zeměmi naopak není Polsko a Řecko.

Místo víz dotazník

Po zrušení víz budou Češi vlastnící biometrický pas vyplňovat dotazník s osobními údaji přístupný na webu - ten se pak pošle ambasádě, která na něj do několika dnů odpoví. Údaje budou přibližně stejné jako ty, které vyplňovali cestující ve formulářích v letadlech do USA. Kdo již v současnosti americké vízum má, nebude muset dotazník vyplňovat.

"Dnešek je pro Spojené státy i Českou republiku velkým dnem. Zrušení víz bylo možné uskutečnit díky tvrdé práci a společnému úsilí zástupců obou zemí. Česká vláda jasně prokázala, že je dobrým partnerem v oblasti pohraniční bezpečnosti a čeští občané si toto privilegium zasloužili tím, že v posledních několika letech dodržovali platnost svých víz," uvedl v tiskové zprávě americký velvyslanec v České republice Richard Graber.

Zrušení víz přivítal český premiér Mirek Toplánek, který to považuje za jeden z největších úspěchů své vlády.

"Pokládám to za obrovský úspěch mé vlády po zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů, po mé medaili Mašínovým a nastartování diskuse o třetím odboji, po zrušení hranic v Evropě. Je to fakticky největší úspěch, kterého jsme mohli dosáhnout. Je to odstranění posledního reliktu komunismu a studené války, takže jsem velmi šťastný," prohlásil v tiskové zprávě předseda vlády.

ESTA bezplatně

Čeští turisté musí zatím vyřizovat cestu do USA na ambasádě a zaplatit za vízum poplatek okolo dvou tisíc korun.  Návštěvě konzulátu se však někteří nevyhnou ani po skončení vízové povinnosti.

Bude-li mít ambasáda k údajům uvedeným v dotazníku elektronického systému cestovní registrace (ESTA) připomínky, bude ji turista muset navštívit.

Zatím se podle zaměstnanců ambasády USA v ČR nepočítá s tím, že by se za vyřízení formuláře ESTA něco platilo.

"V naprosté většině případů systém zaslané žádosti vzápětí vyřídí kladně. Cestujícím doporučujeme, aby si toto potvrzení vytiskli a vzali s sebou na letiště," říká generální konzul USA Stuart Hatcher.

"Doporučujeme, aby si cestující tuto žádost vyřídili nejméně 3 dny před cestou. Autorizace bude platná dva roky, ale pokud vyprší platnost vašeho pasu, budete si muset vyřídit formulář ESTA znovu," doplňuje.

Dárek pro spojence

Zrušení víz je odměnou pro americké spojence. Někteří američtí kongresmani se nicméně stále obávají, že rozšíření bezvízového styku ze stávajících 27 zemí může dovolit teroristům, aby snadněji pronikali do USA.

Aktuálně.cz už dříve potvrdil stanovení data pro zrušení víz diplomatický zdroj a také náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. "Do konce října by mělo být oznámeno, že víza končí, a 17. listopadu by se mohlo letět bez víz, na jistotu to bude 18. listopadu," uvedl. "Nevím, co by se muselo stát, aby to tak nedopadlo," dodal.

Už citovaný diplomatický zdroj Aktuálně.cz řekl, že bylo o datu zrušení víz politicky rozhodnuto; termín se však oficiálně neříká, protože je možné, že se bude muset posunout kvůli administrativním a technickým překážkám.

Zavedení bezvízového styku se týká víz typu B-1/B-2 na krátké turistické či obchodní pobyty, zůstat v USA bude možné až 90 dní. Češi, kteří plánují cestovat do USA za jiným účelem, například kvůli studiu, práci, výměnnému pobytu nebo na studentskou brigádu, budou víza nadále potřebovat.

 

Právě se děje

Další zprávy