Nově nalezené pásky ukazují Kennedyho jako introverta

Roman Gazdík
14. 10. 2008 17:20
Exprezident váhal, čím by se živil, kdyby prohrál
Svět i USA si Kennedyho pamatují jako sebevědomého prezidenta
Svět i USA si Kennedyho pamatují jako sebevědomého prezidenta | Foto: JFK Library

Washington - Co si se sebou počne kandidát na amerického prezidenta, který po mnohaměsíční kampani a agitaci prohraje?

Pokud je dlouholetým a zasloužilým senátorem jako republikán John McCain, pravděpodobně se vrátí do Senátu - tak to udělal i John Kerry nebo neúspěšná demokratická kandidátka z primárek Hillary Clintonová.

Naproti tomu například bývalý viceprezident Al Gore přiznal, že mu trvalo léta, než se ze zklamání z neúspěšného tažení na Bílý dům vzpamatoval. Nyní se věnuje se kampani za zmírnění důsledků globálního oteplování a získal za to před rokem i Nobelovu cenu.

Gore byl před svým působením v exekutivě senátorem podobně jako nyní Obama nebo McCain. A jako kdysi i John Fitzgerald Kennedy.

Pro relativně mladé senátory jako je nyní sedmačtyřicetiletý Obama, nebo jako byl ve svých 42 letech při ohlášení kandidatury JFK, je zaplout zpět do Senátu obtížnější, než pro matadory typu McCaina.

Byl bych novinářem

Nově objevené audiopásky JFK v neformálním rozhovoru nad sklenkou se dvěma přáteli-novináři ukazují, že bývalý prezident, který je v USA považován za vrchol sebevědomí, byl plný obav.

Z toho, že nebude zvolen do Bílého domu, ale že dokonce neobhájí ani své senátorské křeslo.

V rodině Kennedyů je politika tradicí. John, Bobby, Edward
V rodině Kennedyů je politika tradicí. John, Bobby, Edward | Foto: Wikipedia

Co by v takovém případě dělal, nevěděl.

„Nerad bych svůj život sbíral ze země v pěta, šesta, sedmačtyřiceti a začínal po dvaceti letech v politice... to by mi dělalo starosti," říká Kennedy na záznamu přineseném televizí NBC, který byl pořízen 5.ledna 1960, tři dny poté co JFK oznámil svou kandidaturu na prezidenta.

„Mnoho politiků jsou pravděpodobně právníci a začali by něco jiného. Já nejsem právník. Bylo by to pro mě problematické se rozhodnout."

Kennedy podle komentátorů NBC dokonce uvažoval o tom, že se stane novinářem magazínu Fortune.

Jsem introvert, jako Nixon

Pásky překvapivě ukazují i Kennedyho introvertní sklony. Domněle extrovertní prezident se zde svěřuje, že by si přál mít podobnou radost z agitování a potřásání rukama jako jeho tehdejší (a nakonec neúspěšný) protivník z demokratických primárek Hubert Humphrey.

JFK inspiruje dodnes, dříve k němu Američané přirovnávali Clintona, dnes Obamu
JFK inspiruje dodnes, dříve k němu Američané přirovnávali Clintona, dnes Obamu | Foto: Reuters

„Neužívám si to (co obvykle politici). Raději čtu v letadle knihu, než se bavím s chlápkem vedle mě," říká Kennedy na záznamu. „Myslím si, že jsem osobně antitezí politika, jak jsem viděl mého dědečka (starostu Bostonu a kongresmana Johna Francise Fitzgeralda - pozn. red.). On byl pan politik."

Kromě sebe označuje za introverta i svého budoucího (což tehdy ale ještě nevěděl) republikánského konkurenta v boji o prezidentské křeslo Richarda Nixona.

Kennedy se na pásku také vrací. ke svým dřívější nemocem. Trpěl malárií a Addisonovou chorobou zabraňující produkci hormonů v nadledvinkách. Ta způsobila, že v jednu chvíli vážil pouhých 55 kilogramů.

JFK přiznal, že právě to, že vypadal jako „mrtvola", způsobilo, že si jeho rodina - kde byly politické funkce tradicí - nemyslela, že je pro takovou dráhu vhodný.

 

Právě se děje

Další zprávy