Průlom na Guantánamu. "Bojovníci" mohou žít přímo v USA

Roman Gazdík
8. 10. 2008 8:30
Soud nařídil propuštění 17 Ujgurů
Páté výročí převozu prvních podezřelých z terorismu do věznice Guantánamo na Kubě se dnes připomíná v celém světě.
Páté výročí převozu prvních podezřelých z terorismu do věznice Guantánamo na Kubě se dnes připomíná v celém světě. | Foto: Reuters

Washington - Americký soudce v průlomovém rozhodnutí přikázal, aby bylo sedmnáct čínských vězňů zadržovaných v zařízení Guantánamo propuštěno na území Spojených států.

Jedná se o vůbec první výrok soudu, který nařizuje Pentagonu, aby "nepřátelské bojovníky" nechal volně se pohybovat na půdě USA.

Jak se dalo očekávat, vyvolalo rozhodnutí okresního soudce Ricarda Urbiny vlnu nevraživosti v Bílém domě.

Kritika z Bílého domu

Podle administrativy se jedná o nebezpečný precedent, který může do Spojených států vpustit nejen Ujgury z východočínské provincie Sin-ťiang, ale později i jiné bojovníky, kteří dosud pobývají na Guantánamu.

Ujgurové. Ilustrační foto
Ujgurové. Ilustrační foto | Foto: Reuters

"(Rozhodnutí) může být využito jako precedent pro jiné vězně držené v zálivu Guantánamo, včetně zapřisáhlých nepřátel Spojených států podezřelých z plánování útoků 11. září, kteří se také mohou pokoušet o propuštění na území naší země," citovala BBC z prohlášení mluvčí Bílého domu Dany Perinové.

Úředníci dále tvrdí, že i oněch sedmnáct mužů, kterých se rozhodnutí týká, jsou pro USA hrozbou - což však některé vládní zdroje v minulosti popíraly.

Třetím argumentem je, že federální soudci nemají nad nepřátelskými bojovníky jurisdikci a mohou je soudit pouze vojenské tribunály.

Kde budou bydlet?

Justice, která označení některých z nich za nepřátelské bojovníky v minulosti zpochybnila, však odmítla dále sledovat patovou situaci, kdy vláda odmítala muže vydat čínský úřadům s tím, že jim hrozí perzekuce. Zároveň je však nechtěla pustit na svobodu v USA.

Soudce Urbina nyní neshledal, že by existovaly důkazy o nebezpečnosti mužů.

Foto: Aktuálně.cz

"Protože ústava zakazuje neomezené zadržování bez důvodu, je pokračující zadržování nezákonné," stojí ve vyjádření soudu.

Příští týden Urbino rozhodne o tom, kde se mohou Ujgurové natrvalo usadit, členové washingtonské ujgurské komunity už nabídli, že by je přijali mezi sebe.

Soud rovněž odmítl posečkat s propuštěním až do vyřízení vládního odvolání.

 

Právě se děje

Další zprávy