Viceprezidentskou debatu v USA ovládla Palinová

Roman Gazdík
3. 10. 2008 6:00
McCainovi tím ale zřejmě nepomohla
Foto: Reuters

Saint Louis - Kdybychom byli v hollywodském filmu, šlo by  zřejmě o předzvěst nastávající romance.

Starší, klidný a gentlemanský muž ve stylu Seana Conneryho a mladá, přímočará a trochu přidrzlá žena podobná Anne Heche. Setkají se, hádají, ale celou dobu vidíte, že to mezi nimi jiskří.

Takový dojem si odnesl divák z první a poslední debaty mezi americkými viceprezidentskými kandidáty, která začala ve čtvrtek v osm hodin večer saintlouiského času (3:00 SELČ) a trvala devadesát minut. Deník Aktuálně.cz ji sledoval živě.

Vítězem je Palinová

Dnešní interakce byla mnohem živější a méně vyostřená než ta mezi Barackem Obamou a Johnem McCainem před týdnem.

Zaprvé spolu diskutující často udržovali oční kontakt, zadruhé spíše než o důkladné rozbory jednotlivých problémů šlo o stručné představení pozic kandidátů v mnoha různých a nesouvisejících otázkách, zatřetí nekritizovali sebe navzájem, ale své nadřízené - uchazeče o prezidentskou funkci.

Pokusme se ale zodpovědět dvě nejdůležitější otázky: kdo vyhrál a jakým způsobem dnešní debata ovlivní volby.

Ani jeden z debatujících výrazně nezabodoval, ani jeden výrazně nezklamal. Pokud bychom neznali kontext, ve kterém se debata uskutečnila, bylo by možné vyhlásit remízu.

Debata byla živá a nesla se v přátelském duchu
Debata byla živá a nesla se v přátelském duchu | Foto: Reuters

S přihlédnutím k němu se však vítězem stala republikánská viceprezidentská kandidátka Sarah Palinová, která proplula neznámým terénem se ctí a dařilo se jí i diskusi celkově kontrolovat.

Opatrný Biden

Joe Biden - ačkoliv působil velmi charismaticky a přesvědčivě - se stal tak trochu obětí své vlastní opatrnosti. Měl ztíženou pozici kvůli tomu, že očekávání spojovaná s Palinovou byla extrémně nízká, a tak cokoliv, co by nebylo jednoznačným šach-matem, mohli komentátoři vyhlásit ze její vítězství.

Bidenovým cílem bylo, aby se případným "stíráním" Palinové nedostal do role mentora a poučovatele, kam jako nepoměrně zkušenější z obou přirozeně směřoval. Také chtěl předejít nařčením ze sexismu, z kterého McCainova kampaň v souvislosti s Palinovou už dříve obvinila Obamu.

Před debatou si tak nechával radit od předních demokratek - mezi nimi i Hillary Clintonové - o tom, jak debatovat se ženami a nevypadat přitom jako přílišný zastánce patriarchátu.

Moderátorka pomohla

Tato opatrnost mu však v diskusi samotné zabránila těžit ze slabin protivníka. Nepoukázal na žádný z nesmyslů, kterými Palinová v poslední době v otázkách zahraniční politiky hýřila ani se nenavážel do její nezkušenosti či zmatených prohlášení ohledně ekonomické krize.

McCain a Palinová slibují tvrdou politiku vůči Rusku, setkání se jeho představiteli tak na stole není
McCain a Palinová slibují tvrdou politiku vůči Rusku, setkání se jeho představiteli tak na stole není | Foto: Reuters

Byla to naopak aljašská guvernérka, kdo přebíral často iniciativu, v čemž jí pomáhala i moderátorka debaty Gwen Ifillová z PBS, která ji pojmula jako maratón různých témat, kdy oba kandidáti ve zkratce představovali své pozice, aniž bychom se dobrali toho, kdo je blíže k "pravdě".

Ifillová se místo doplňujících otázek spíše zaměřovala na otevírání stále nových témat a "přepínání" mezi oběma řečníky. To bylo samozřejmě výhodné pro Palinovou, která tak nemusela prokázat, že pouze nepapouškuje slova poradců, kteří guvernérku - ještě nedávno bez cestovního pasu - v posledních týdnech masírují v zahraničněpolitických otázkách.

Letem světem

Než jsme se stačili rozkoukat v Iráku, už následoval Írán, Pákistán, Palestina, Izrael a Afghánistán. Především Palinová, ale i Biden přitom opakovali to, co jsme slyšeli již mnohokrát od nich i od prezidentských kandidátů.

Joe Biden a Sarah Palinová
Joe Biden a Sarah Palinová | Foto: Reuters

Hádali se, jestli rozumí situaci v Iráku více Obama nebo McCain a zda je dobré jednat s režimy, jako je ten íránský. Nic nového jsme se však nedozvěděli.

Letem světem jsme prolétli i globálním oteplováním, ekonomickými problémy, daňovou politikou, energetickou krizí, těžbou ropy nebo sňatky homosexuálů.

Jsem jedna z vás...

Struktura debaty tak sice nahrávala Palinové, je však třeba pochválit také její vlastní iniciativu. Dívala se do kamery, byla přirozená a usměvavá a podařilo se jí i rozesmát publikum. Celkově vypadala mnohem více "prezidentsky" než unavený McCain před týdnem.

Kdykoli to také bylo možné, snažila se stáčet pozornost na sebe samu, svou rodinu a zkušenosti se státní politikou. Američané mají rádi, když se o prezidentské funkce ucházejí lidé z exekutivy, kteří už něco řídili. Obama, Biden i McCain jsou naproti tomu "jen" senátoři.

Oč lépe vypadá Palinové "dělala jsem" oproti Bidenovu "mluvil jsem s lidmi", bylo vidět i v dnešní debatě, kde aljašská guvernérka znovu a znovu zdůrazňovala, že rozumí běžným Američanům, protože je jedním z nich - bývalá starostka malého města Wasilla na Aljašce.

Snažila se tak - a poměrně úspěšně - přiřadit k těm normálním lidem, kteří jsou postiženi současnou hypotéční a úvěrovou krizí. Tam kdesi na aljašském venkově, nikoli v "hamižném" Washingtonu a v New Yorku.

"Musíme přinést trochu Wasilly do Washingtonu," prohlásila guvernérka a roztáhla svůj typický úsměv od ucha k uchu.

U McCaina s Obamou jen těžko představitelné...
U McCaina s Obamou jen těžko představitelné... | Foto: Reuters

Dobré pro Palinovou, nijaké pro McCaina

Sečteno a podtrženo: Palinová v debatě nezklamala, bylo to však částečně také tím, že přirozeně zaplnila pole, které jí bez řečí uvolnila moderátorka a příliš opatrný Biden, s nímž se - což by bylo u McCaina s Obamou jen těžko představitelné - po skončení debaty pustila do neformálního "pokecu".

Na výkonu Palinové spočívá pouze jedna kaňka: pomohla sobě, ale zřejmě nepomohla McCainovi. Neudělala chybu a ukázala, že se neztratí. K tomu, aby ho nasměrovala blíže do Bílého domu, to však bylo málo.

Z toho jí však nemůžeme vinit. Volby jsou především o prezidentských, a nikoli viceprezidentských kandidátech a tady má Barack Obama již více než dva týdny velký náskok.

 

Právě se děje

Další zprávy