Vybudujeme jaderné reaktory, oznámil Chávez

Roman Gazdík, gaz
29. 9. 2008 14:11
Nukleární spolupráci mu v Moskvě nabídl Putin
Hugo Chávez v neděli promluvil na sjezdu Venezuelské socialistické strany (PSUV)
Hugo Chávez v neděli promluvil na sjezdu Venezuelské socialistické strany (PSUV) | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez v neděli prohlásil, že jeho země vybuduje jaderný reaktor.

Chávezovo oznámení následuje předchozí nabídku ruského premiéra Vladimira Putina ohledně rusko-venezuelské jaderné spolupráce, která přišla při Chávezově návštěvě Moskvy minulý týden.

Venezuelský prezident zdůraznil, že reaktor bude využit pro mírové účely.

"Ve Venezuele máme zájem o rozvinutí jaderné energie, samozřejmě pro mírové účely, pro zdravotnické účely, za účelem výroby elektřiny," citovala Cháveze agentura Reuters.

"Brazílie má také několik jaderných reaktorů, stejně jako Argentina. My budeme mít svoje vlastní."

Je to třetí Chávezova návštěva v Moskvě od června, na čtvrtou by měl dorazit ještě tento rok
Je to třetí Chávezova návštěva v Moskvě od června, na čtvrtou by měl dorazit ještě tento rok | Foto: Reuters

Podle Reuters andský stát vyvinul jaderný reaktor už v minulosti, ale od využívání jaderné energie na nátlak Spojených států ustoupil.

Na straně Ruska

Vztahy mezi USA a Venezuelou nyní procházejí dalším ochlazením. Kvůli údajné přípravě plánu na svržení Cháveze i jeho ideologického spojence, bolivijského prezidenta Eva Moralese, byl z Caracasu vypovězen americký velvyslanec.

Venezuela také jako jeden z mála států podpořila při nedávné rusko-gruzínské válce pozici Kremlu, se kterým uzavřela v posledních letech smlouvy na nákup zbraní v hodnotě 4,4 miliardy dolarů.

Podle agentur by budování jaderného reaktoru ve Venezuele mohlo vztahy s USA ještě zhoršit. Washington obviňuje levicový režim z podpory teroristických partyzánských hnutí v sousední Kolumbii, což Chávez odmítá.

Údajná podpora teroristických hnutí v zahraničí je tak jedním z důvodů, proč se Spojeným státům nelíbí nukleární program Íránu.

Bush: Venezuelský reaktor? Proč ne?

Když se však pokoušel Chávez získat před několika lety k jaderné spolupráci Argentinu, americký prezident proti venezuelskému jadernému reaktoru námitky neměl.

"Mám za to, že kdybych byl daňovým poplatníkem ve Venezuele, přemýšlel bych o zásobách energie, které Venezuela má," prohlásil tehdy George Bush v narážce na ohromná venezuelská ložiska ropy. "Ale možná, že to smysl má. Návrh jsem podrobněji nestudoval."

 

Právě se děje

Další zprávy