Američané vyvíjejí rentgen, jenž odhalí záměry zločince

Martin Novák Martin Novák, man
26. 9. 2008 11:29
Přístroj se uplatní i na letištích

Washington - Vypadá to trochu jako pokračování sci-fi režiséra Stevena Spielberga Minority Report nebo pověsti o schopnosti některých lidí číst myšlenky druhých.

Americké ministerstvo vnitra nicméně zcela vážně tvrdí, že pracuje na rentgenu, který z teploty těla, pulsu, pohybu svalů ve tváři, dechu či pohybů rukou určí, zda se dotyčný chystá spáchat teroristický nebo jiný násilný čin.

Systém má pracovní název MALINTENT, zatímco technologie, na které je založen, je označováván jako Future Attribute Screening Technology (FAST).

"Vývoj přístroje je stále v počátcích. Už jsme ale jeho prvky zkoušeli na skupině dobrovolníků a výsledky jsou slibné," citovala televize FOX News mluvčí sekce ministerstva vnitra pro vědu a nové technologie Amy Kudwovou.

Scanner prý dokáže odlišit člověka se zločinnými úmysly od někoho, kdo je nervózní třeba jen proto, že nestíhá letecký spoj. Počítá se s tím, že MALINTENT bude využíván kromě jiného na letištích.

Podle FOX News senzor odhalí, že něco není v pořádku, a vydá signál obsluhujícímu analytikovi. Ten pak rozhodne o kontrole pasažéra.

Jak se mu budou zločinné úmysly prokazovat a zda systém bude skutečně neomylný, toť otázka.

 

Právě se děje

Další zprávy