Kdo může za krizi? A co s ní? hádají se v USA

19. 9. 2008 13:49
V Kongresu zaznívá kritika na adresu Bushovy vlády
Foto: Reuters

Washington - Kdo za to může? To je vedle otázky „co dělat?" ta druhá nejčastější, kterou se zabývají politici a komentátoři analyzující současnou americkou finanční krizi, která se rychle přelila do celého světa.

Demokraté obviňují republikány, republikáni demokraty a všichni prezidenta George Bushe, "nezodpovědnou" Wall Street a centrální banku FED.

Politickému klimatu nepomáhá ani nezvyklé ticho, které okolo Bílého domu nyní panuje.

Čtěte také: Spojenými státy zmítá finanční krize. Kam zmizel Bush?

Kongres: Nevíme, co se děje

Zatímco po jiných krizích: jedenáctém září či hurikánu Katrina bylo prezidenta všude plno, nyní se zdá, že neví, jakým způsobem se ke krizi - tentokrát zaviněné jeho vlastní vládou - postavit.

"Myslíte si pořád, že ekonomika je zdravá?" volal za Bushem po krátké čtvrteční tiskové konferenci (bez možnosti klást otázky) jeden z reportérů, ale prezident si ho nevšímal a kráčel beze slova dál.

George Bush podle kritiků tváří v tvář ekonomické krizi selhává na celé čáře
George Bush podle kritiků tváří v tvář ekonomické krizi selhává na celé čáře | Foto: Reuters

I členové jeho vlastní strany si stěžují, že je vláda o svých krocích neinformuje. Schůzky se členy výborů byly několikrát odloženy a oznámení komplexního plánu na převzetí špatných bankovních úvěrů státem, o kterém ve čtvrtek informovali ministr financí Henry Paulson a šéf FEDu Ben Bernanke, s nimi nebylo konzultováno.

„Nežádali nás, abychom něco dělali my," komentoval předchozí úterní setkání s Paulsonem a Bernankem šéf demokratů v Senátu Harry Reid. „Byli tam, aby nám oznámili, co udělají oni."

Konečně plán...

Spekuluje se, že Bernanke a Paulson mají v úmyslu vytvořit následovníka Resolution Trust Corp (RTC), která vyvedla špatné úvěry z bank při krizi na konci osmdesátých let. Obdoba České konsolidační agentury by mohla údajně pomoci i teď.

Bývalý šéf FEDu a ekonomický poradce Baracka Obamy Paul Volcker společně s bývalým ministrem financí Nicholasem F. Bradym myšlenku oživení RTC podpořili. Podle nich může federální agentura držet investice déle než banky samotné a pak je prodat za vyšší cenu, až panika na trzích utichne.

Plán je podle mnohých dobrý i v tom, že jde konečně o „plán" a nikoli o ad hoc reakci pět minut po dvanácté jako v případě státního převzetí poskytovatelů hypoték Fannie Mae a Fredie Mac či pojišťovny AIG.

Analytici upozorňují, že špatných úvěrů je přitom mnohem víc a že další pády budou následovat. Velké problémy mají dokonce bankovní giganti Morgan Stanley a Goldman Sachs.

Bunning: Chávez lepší než Bernanke

Pumpování peněz běžných Američanů na záchranu částečně či zcela soukromých institucí státem však vyvolává i velmi negativní reakce. Obdoba RTC by přitom znamenala investice v řádech stovek miliard dolarů.

„Jediným rozdílem mezi tím, co udělal FED, a co dělá Hugo Chávez ve Venezuele je, že Chávez neriskuje dolary daňových poplatníků, když zabírá společnosti. Prostě si je vezme," citoval kanál FoxNews republikánského senátora Jima Bunninga, který představil návrh zákona znemožňujícího používání veřejných peněz na záchranu soukromých společností jako AIG.

Míříme rovnou do socialismu, zaznívá mezi zneklidněnými kongresmany
Míříme rovnou do socialismu, zaznívá mezi zneklidněnými kongresmany | Foto: Reuters

Republikánská kongresmanka Michelle Bachmannová zase hovoří o „protektorátu na Kapitolu, který okolo Fannie Mae a Freddie Mac" zbudovali šéfové finančních a bankovních výborů Kongresu.

Člen sněmovního bankovního výboru za demokraty Barney Frank byl pak údajně „šokován", když se dozvěděl, že jediný muž (Bernanke) má moc půjčit až 800 miliard dolarů.

I další senátoři a kongresmani jsou rozčarování tím, jak velké přesuny peněz vláda a FED uvolňuje bez toho, aby to s nimi konzultovali. A nemilosrdní jsou i někteří komentátoři.

USSRA: Spojená socialistická republika americká

„Pokud dostanete svou společnost do tak velkých problémů, že ohrozíte finanční systém, Ben Bernanke a Henry Paulson vás padnout nenechají," rýpnul si v New York Times Floyd Norris.

Vznikla s převzetím AIG pojištěná socialistická velmoc USSRA?
Vznikla s převzetím AIG pojištěná socialistická velmoc USSRA? | Foto: Aktuálně.cz

„Minulý víkend jsme dokazovali, že se znárodněním Fannie a Freddie soudruzi Bush, Paulson a Bernanke začali s transformací USA do USSRA (Spojená socialistická republika americká)," napsal tento týden profesor ekonomie na Stern School of Business v New Yorku Nouriel Roubini.

„Takže s dnešním znárodněním AIG vás tam soudruzi Bush, Paulson a Bernanke uvítali znovu," pokračuje s tím, že ve Fannie Mae a Freddie Mac měl stát už předtím částečný podíl.

„Nyní místo toho dostáváme první čistý případ znárodnění zcela soukromé společnosti, vlastně největší pojišťovací společnosti na světě. Takže Spojené státy jsou nyní největší pojišťovací společností na světě."

 

Právě se děje

Další zprávy