Rada bezpečnosti OSN se rozšíří. Dočká se i Afrika?

gaz, Reuters
16. 9. 2008 10:40
O křesla se hlásí Brazílie, Japonsko, Indie i Německo
Rada bezpečnosti
Rada bezpečnosti | Foto: Reuters

Washington - Rada bezpečnosti, pomyslná vláda OSN, by se mohla rozšířit z pěti na deset i více stálých členů.

Valné shromáždění OSN totiž v pondělí odhlasovalo začátek mezivládních rozhovorů, jejichž výsledkem má být modernizace a nové složení Rady bezpečnosti (RB).

Několik diplomatů OSN označilo tento krok za "historický". K jednohlasnému schválení rezoluce 192 státy došlo poté, co mnohahodinové jednání téměř zkolabovalo.

Rozhovory o rozšíření RB začnou 28. února příštího roku. Každého z nových členů bude poté muset schválit Valné shromáždění dvoutřetinovou většinou.

Zastaralá Rada

Rada bezpečnosti je vůbec nejvyšším světovým orgánem spravujícím otázky mezinárodního dosahu. Má v současnosti pět stálých členů disponujících právem veta (Rusko, Čína, Velká Británie, Francie a Spojené státy) plus deset nestálých členů volených na dva roky.

Může například vyhlašovat vojenské akce, sankce a obchodní embarga.

Status jednotlivých zemí reflektuje mocenské rozložení po druhé světové válce a nastupující mocnosti jako Indie nebo Brazílie namítají, že systém správy nejdůležitějšího orgánu OSN je již zastaralý.

O stálé křeslo dlouhodobě usilují i Japonsko a Německo.

Pět, či sedm nových členů?

Komitét, který měl rozšíření projednat, byl ustaven už roku 1993, ale k žádnému konkrétnímu výsledku nedošel, protože jeho práci znemožňovaly regionální spory.

Socha Krista Spasitele v Brazílii
Socha Krista Spasitele v Brazílii | Foto: Reuters

Argentina například blokovala členství Brazílie, Pákistán byl proti členství Indie a Itálie bojkotovala křeslo pro Německo.

Podle diplomatů by se ale měla situace nyní - když se věc dostala do ruky Valnému shromáždění - změnit. Většina států totiž cítí, že rozšíření RB je nezbytné.

"Znamená to, že přecházíme od procedurální diskuze k diskuzi o jádru věci," řekl Reuters britský velvyslanec u OSN John Sawers.

Podle některých návrhů by se měla Rada bezpečnosti rozšířit o pět, podle jiného o sedm členů. Kromě výše zmíněných uchazečů by v ní mohl napříště figurovat zástupce některého afrického státu a členská země Arabské ligy.

 

Právě se děje

Další zprávy