Kalifornie zvažuje, že zakáže železničářům mobily

gaz
16. 9. 2008 9:25
Stála za srážkou vlaků SMS od strojvůdce?

Los Angeles - Za nejhorším vlakovým neštěstím ve Spojených státech za posledních patnáct let stála možná textová zpráva.

Úřad regulující bezpečnost vlakového provozu v Kalifornii proto oznámil, že navrhne, aby už v budoucnu strojvedoucí nemohli během své služby používat mobilní telefony.

Při páteční srážce nákladního vlaku společnosti Union Pacific a osobní soupravy Metrolink s 220 pasažéry zahynulo v Los Angeles 25 lidí a 138 bylo zraněno.

Metrolink uvedl, že strojvůdce jeho vozu přehlédl výstražné červené světlo, což bylo příčinou kolize.

Podle vyšetřovatelů pracovalo signalizační zařízení na trati správně a úřady nyní prověřují, zda krátce před nehodou strojvůdce Robert Sánchez neodesílal textovou zprávu. Právě "smskování" totiž mohlo odvést pozornost řidiče od toho, co se děje na trati.

Více o nehodě:
Autor fotografie: Reuters

Na stopu je přivedli dva Sánchezovi známí, kteří uvedli, že minutu před nehodou od něj obdrželi textovou zprávu.

Společnost Metrolink, podobně jako některé další železnice v USA, svým strojvedoucím zakazuje používání mobilních telefonů ve službě; interní regule jsou však často porušovány, protože zákon o této věci mlčí.

To by se nyní mělo změnit. "Náš příkaz z toho udělá zákon a půjdeme po těch, kteří ho budou porušovat. Dlužíme to veřejnosti," citovala AP prezidenta Kalifornské komise veřejných služeb Michaela Perveyho.

Úřady už roku 2003 doporučily, aby bylo používání mobilů zaměstnanci železnic federálně regulováno. O rok dříve totiž zavinilo srážku vlaků, při které zahynul jeden člověk a dva další byli vážně zraněni.

 

Právě se děje

Další zprávy