McCain zvolil viceprezidentku, Amerika je zmatena

Roman Gazdík
30. 8. 2008 10:12
Palinová je konzervativní, ale nezkušenější než Obama
Foto: Reuters

Washington - Republikánský individualista John McCain opět všem vytřel zrak. Tentokrát svou volbou viceprezidentského kandidáta.

Ignoroval velká jména a vybral si na federální úrovni málo známou guvernérku Aljašky Sarah Palinovou. Neznají ji nejen běžní Američané, ale i mnozí političtí komentátoři.

Například list Washington Post tak požádal reportéra listu z aljašského Anchorage, aby na online otázky čtenářů ohledně viceprezidentské kandidátky odpovídal on.

Čtěte také:
McCain odhalil karty, na Bílý dům půjde s ženou
McCain zkouší, co naposled dokázal JFK

Zmatení demokraté?

Zmateni z McCainova výběru byli i demokraté, kteří během krátké doby vydali dvě různá prohlášení. Obamův mluvčí Bill Burton nejprve Palinovou ostře kritizoval kvůli její nezkušenosti:

„John McCain dnes umístil bývalou starostku devítitisícového města s nulovou zahraniční politickou zkušeností jen jeden tep srdce od prezidentství," prohlásil.

Republikánský tandem do voleb: Kandidát na prezidenta John McCain a jím vybraná viceprezidentka Sarah Palinová.
Republikánský tandem do voleb: Kandidát na prezidenta John McCain a jím vybraná viceprezidentka Sarah Palinová. | Foto: Reuters

Barack Obama brzy upřesnil, že Burtonovy názory se neshodují s tím, jak se na novou republikánskou uchazečku dívá on. Podle něj jde o „skvělou kandidátku", která je další ranou „skleněnému stropu".

Cílem Hillary

Obama narážel na výroky Hillary Clintonové z primárek. Ta prohlásila, že dala 18 milionů úderů skleněnému stropu, který brání ženám zaujmout rovnoprávné postavení ve společnosti.

O skleněném stropu a Hillary Clintonové mluvila po McCainově boku v pátek v Daytonu i Palinová. Podle analytiků je tak jasné, oč tu jde ve skutečnosti a kam McCain svou volbou míří - cílem je získat ženy a konzervativní demokratické voliče, kteří se v demokratických primárkách postavili právě za Clintonovou a šli proti Obamovi.

Mladá, konzervativní

McCain si podle pozorovatelů vybral Palinovou také proto, že je v mnoha směrech jeho opakem.

Sarah Palinová, guvernérka státu Aljaška a kandidátka na post viceprezidentky USA
Sarah Palinová, guvernérka státu Aljaška a kandidátka na post viceprezidentky USA | Foto: Alaska.gov

Je jí 44 let a jemu 72, jde o pravého konzervativce, zatímco McCain má lehce liberální pověst. Nepochází z patricijské rodiny, ale vypracovala se zcela sama a její manžel je bez vysokoškolského vzdělání.

McCain počítá s tím, že k němu Palinová přitáhne konzervativní křesťanské voliče, ženy a dělníky. Ztělesňuje však také to, co on sám kritizuje na Obamovi - nezkušenost na federální úrovni a neznalost zahraniční politiky.

Kvůli McCainově věku se přitom mnozí Američané obávají, že za něj bude muset případná viceprezidentka v případě zdravotních potíží zaskočit.

Sázka do loterie

Ačkoliv se coby guvernérka uvedla razantním postupem proti ropným společnostem na Aljašce a ostrou protikorupční kampaní, je v úřadu teprve dvacet měsíců. Její další kvalifikace zahrnuje pouze starostku na maloměstě, zkušenosti se zahraniční politikou nemá žádné.

Vše o volbách v USA:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Demokraté ji také zcela jistě napadnou kvůli jejímu přístupu k environmentálním otázkám. Palinová - na rozdíl od McCaina - podporuje těžbu ropy v Aljašské národní rezervaci (ANWR) a vyškrtnutí ledního medvěda ze seznamu ohrožených druhů.

Handicapem bude také to, že je pro většinu Američanů neznámou veličinou.

Jestli bude nakonec pro republikány přínosem, uvidíme teprve při podzimních volbách. Komentátoři se však zatím shodnou v jednom - volbou Palinové se McCain vystavil velkému riziku, které je strana ochotna podstoupit pravděpodobně kvůli tomu, že své šance na Bílý dům nepovažuje za příliš velké. 

 

Právě se děje

Další zprávy