Případ anthrax uzavřen, otazníky zůstávají

Roman Gazdík
7. 8. 2008 21:15
Kritici namítají, že vyšetřování FBI bylo zpackané
Bruce Ivins na snímku z roku 2003
Bruce Ivins na snímku z roku 2003 | Foto: Reuters

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil uzavření případu anthraxových dopisů ze září a října 2001. Zemřelo tehdy 5 lidí a 17 dalších se nebezpečnou nemocí nakazilo.

Jako jediného viníka ve středu úřad označil pracovníka armádní laboratoře pro výzkum biologických zbraní v Marylandu Bruce Ivinse.

V případu však stále zůstává mnoho otázek.

Mnozí jsou o Ivinsově vině přesvědčeni. Jiní - mezi nimi také vědcovi bývalí kolegové, někteří příbuzní obětí i američtí zákonodárci - o tom i o schopnostech FBI pochybují.

Čtěte také: Anthraxové dopisy z roku 2001 našly svého odesílatele

Od desíti k pěti

Celý případ je v historii federálního vyšetřování výjimečný. Jednak s ohledem na paniku, kterou v USA způsobily dopisy, které začaly chodit jen několik dní po útocích z 11.září. I o anthraxové hrozbě se zpočátku spekulovalo jako o díle islamistických teroristů.

Bacily anthraxu
Bacily anthraxu | Foto: Centers for Disease Control and Prevention's

Jednak šlo o velmi mediálně sledovaný případ, který nabyl doslova obludných rozměrů. Agenti vyslechli devět tisíc lidí na šesti kontinentech a zanalyzovali 4 tisíce gigabytů dat.

Vyšetřování se táhlo roky. Už jednou věřili lidé z FBI, že mají "jistého" viníka. Steven Hatfill se však nakonec ukázal být nevinným a úřad jej musel odškodnit částkou 5,8 milionu dolarů za nezákonné narušování soukromí.

Když už chtěl úřad obvinit Ivinse, spáchal tento nový podezřelý 29. června sebevraždu a FBI opět skončil s prázdnýma rukama.

Nátlak FBI?

Pro část veřejnosti je sice sebevražda doznáním, podle některých Ivinsových kolegů však FBI vědce terorizováním dohnal k sebevraždě.

Anthraxové dopisy:

18.9. - odeslány anthraxové dopisy médiím v New Yorku a na Floridě

5.10. - umírá Robert Stevens, fotoeditor floridského deníku Sun

9.10.
- odeslány dopisy demokratům Tomu Daschleovi a Patricku O´Leahymu

21. až 31. 10.
- umírají dva zaměstnanci pošt ve Washingtonu  Thomas L. Morris Jr. a Joseph P. Curseen a zaměstnankyně nemocnice v New Yorku Kathy T. Nguyenová

21.11.
- umírá čtyřiadevadesátiletá Ottilie Lundgrenová v Connecticutu

Říjen až listopad - celkem 22 lidí onemocnělo anthraxem a 31 s ním přišlo do kontaktu

Jeho čtyřiadvacetiletému synovi údajně agenti FBI nabízeli 2,5 milionu dolarů za informace vedoucí k Ivinsovu usvědčení a dceři podle informací CNN ukazovali fotografie obětí anthraxových útoků se slovy: "Tohle udělal tvůj otec".

Agenti to popírají. V minulosti však o podobném chování lidí z FBI mluvil i bývalý podezřelý a Ivinsův kolega Hatfill, kterému dal později soud zapravdu.

"Dům mé přítelkyně byl také prohledán," prohlásil Hatfill roku 2002. "Agenti FBI na ni křičeli, že jsem zabil pět lidí a že její život už nebude nikdy takový jako dříve."

Zveřejnění obsahu spisu

Aby se neopakovalo fiasko s Hatfillem, podnikl úřad nevídaný krok a požádal soud, aby mohl zveřejnit detaily z vyšetřovacího spisu, i když nebude nakonec nikdo obviněn.

Národ má být takto přesvědčen, že FBI měl toho správného muže. Agenti své vývody představili na tříhodinovém soukromém brífinku o případu určeném přeživším a pozůstalým.

Podle listu Los Angeles Times ředitel FBI Robert Mueller i ostatní přiznávají, že důkazy, které se podařilo získat, jsou nepřímé. Údajně jich je však takové množství, že dokazují Ivinsovu vinu jednoznačně.

"Za sebe mohu říct, že to vyřešili," řekla deníku Maureen Stevensová, vdova po floridském novináři Robertu Stevensovi, který se stal 5. října 2001 první obětí.

Nepřímé důkazy

Další přeživší a příbuzní obětí však přesvědčeni nebyli. Mezi kritiky vyšetřování jsou i republikánští a demokratičtí členové Kongresu.

Vyšetřovatelé poukazují na to, že vzorky pocházely z laboratoře, kde Ivins pracoval, podezřelý trávil v inkriminované době v práci mnoho hodin přesčas, poskytl FBI k analýze špatné vzorky a měl přístup k lyofilizátoru používanému k sušení anthraxu.

Ivinsův kolega Richard Spertzel však tvrdí, že zmíněný lyofilizátor nemohl vytvořit zárodky anthraxu použité na konci roku 2001 a že není možné, aby tak kvalitní anthrax vyrobil jeden vědec pracující tajně v americké laboratoři.

Tom Daschle
Tom Daschle | Foto: Administrativa USA

Skepse trvá

I demokratický kongresman Rush Holt se podivuje nad jistotou FBI, že vědec, který se nikdy nepřiznal, pracoval sám. Holt také upozorňuje, že předtím úřad dlouho sledoval jinou stopu osamělého pachatele - zmíněného Stevena Hatfilla.

"Problematická minulost (vyšetřování) a obtíže, které měli, aby se dostali až sem - zpackání části vyšetřování týkajícího se Hatfilla - mě vede k tomu, abych byl velice skeptický," řekl v pondělí bývalý šéf demokratů v Senátu Tom Daschle.

"Anthraxový dopis" určený jemu byl odeslán 9. října 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy