Potvrzeno: Skrze šest známých znáte každého na světě

gaz
5. 8. 2008 22:14
Nové technologie potvrdily domněnku starou 80 let
Lidstvo je navzájem propojenější, než by se na první pohled mohlo zdát
Lidstvo je navzájem propojenější, než by se na první pohled mohlo zdát | Foto: Reuters

San Francisco - Globální vesnice, ve které žijeme, má šest mezistupňů. Kteříkoliv dva cizinci na této planetě používající počítačové komunikační nástroje jako icq, skype nebo messenger mohou být spojeni skrze 6,6 lidských mezistupňů.

Studie společnosti Microsoft vychází ze sledování 30 miliard tzv. „instantních zpráv". Ty mohou okamžitě zastihnout kohokoliv, kdo je právě na internetu a některý z těchto nebo podobně fungujících programů využívá.

O studii informovala agentura AFP.

Lidské spojení. Na planetární úrovni

Zajímavé je, že výzkumníci softwarového gigantu pouze potvrdili starší domněnku maďarského spisovatele Frigyese Karinthyho a pozdější neuznaný experiment amerického sociálního psychologa Stanleyho Milgrama.

„Dokázali jsme dát prst na sociální tep lidského spojení - na planetární úrovni - a potvrdilo se, že opravdu žijeme v malém světě," řekl agentuře AFP jeden z výzkumníků Eric Horvitz.

„Podle toho, co víme, je to poprvé, kdy byla celoplanetární síť využita k ověření dobře známého objevu ´šesti stupňů odloučení´."

Milgram by měl radost

Ten je připisován Maďaru Frigyesi Karinthymu, který ve své povídce Řetěz z roku 1929 vyslovil domněnku, že kteříkoliv dva lidé na zemi mohou být propojeni skrze pět svých známých.

Američan Milgram, který je znám také svým pokusem s podřizováním se autoritě, se pak v šedesátých letech snažil Karinthyho domněnku dokázat.

Nechal rozeslat stovky dopisů z různých míst Spojených států, které měli odesilatelé doručit určitým osobám, ale pouze skrze své známé. V průměru se tak stalo prostřednictvím 5,5 až 6 lidí. Vědci však experiment kvůli nepřesnostem neuznali.

Současný výzkum by na tom mohl být lépe. Jeho předmětem bylo 30 miliard instantních zpráv, které v červnu roku 2006 rozeslalo 240 milionů lidí na celém světě. Jedná se tak o dvoumilionkrát větší vzorek než u Milgrama.

Podle zaměstnanců Microsoftu se svět v budoucnu dále „zmenší" a lidé budou skrze nastupující technologie ještě propojenější.

 

Právě se děje

Další zprávy