Sonda objevila první povrchové jezero mimo Zemi

gaz
31. 7. 2008 21:12
Jezero na Titanu bylo pojmenováno Ontario Lacus
Takto by podle NASA mohlo jezero na povrchu Titanu vypadat
Takto by podle NASA mohlo jezero na povrchu Titanu vypadat | Foto: NASA/JPL

Pasadena - Země není jediným tělesem sluneční soustavy, které má na svém povrchu jezera. Sondě Cassini se podařilo objevit tekuté uhlovodíky na povrchu Saturnova měsíce Titanu.

Na svém serveru o tom informoval Národní úřad pro letectví a vesmír USA (NASA).

Nejdříve se spekulovalo, že by povrch Titanu mohl být pokryt souvislým oceánem, předchozí průlety sondy však místo toho ukázaly stovky temných velkých ploch.

Až dosud však nebylo jasné, zda se jedná o pevnou hmotu či tekutinu. Nyní se podařilo analýzou infračervených paprsků odhalit přítomnost etanu.

Sonda Cassini
Sonda Cassini | Foto: NASA

Poprvé mimo Zemi

"Jde o první pozorování, které skutečně určuje, že na povrchu Titanu je jezero naplněné tekutinou," říká Bob Brown, šéf týmu, který zodpovídá za vizuální a mapovací aktivity sondy.

"Titan má velmi hustou atmosféru, kterou nelze prohlédnout. Že tam ale nějaká jezera jsou, bylo předtím zřejmé už z radaru, nyní se to potvrdilo," řekl Aktuálně.cz Pavel Koten z Astronomického ústavu ČR.

Přítomnost etanu a dalších jednoduchých uhlovodíků byla dříve zjištěna i v atmosféře, která je z 95 procent tvořena dusíkem.

"Při povrchové teplotě Titanu, která je přibližně minus 180 stupňů Celsia, mohou tyto substance existovat jak v tekuté tak v plynné formě," píše NASA. "Titan ukazuje obrovské množství důkazů vypařování, deště a plně vykrojených kanálů, které ústí do tohoto tekutého jezera uhlovodíku."

Nebeské Ontario

Jezero bylo pojmenováno Ontario Lacus (latinsky jezero Ontario) a je jen o trochu větší než jezero Ontario na hranicích Kanady a Spojených států, do kterého ústí řeka Niagara známá svými slavnými vodopády.

Podobně jako na břehu svého pozemského jmenovce, nachází se i na okraji Ontaria Lacus pláž, která podle NASA přechází v jasně zbarvenou pevnou hmotu.

"Zatím nebyla jezera na povrchu jiných těles sluneční soustavy objevena a ani to není pravděpodobné," říká Koten. "Spekuluje se, že pod povrchem Jupiterova měsíce Europa může být tekutá voda, ale až v hloubce 50 kilometrů."

Sonda Cassini vyrazila na svou pouť před jedenácti lety, snímky, které odhalily přítomnost jezera, pocházejí z loňského prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy