USA vyklidí svou poslední základnu v Jižní Americe

gaz
31. 7. 2008 10:35
Ekvádor od příštího roku neprodlouží její pronájem

Quito - Spojené státy americké budou muset opustit svou poslední velkou základnu v Jižní Americe, na které se v současnosti nachází 300 amerických letců a námořníků.

Ekvádor, na jehož území se základna v Mantě nalézá, oznámil, že smlouvu o jejím pronájmu  neprodlouží. Platnost dokumentu vyprší v listopadu příštího roku.

Ekvádorská základna v Miami

Současný levicový prezident Rafael Correa případné vyexpedování amerických jednotek oznamoval již během své předvolební kampaně v roce 2006.

Rafael Correa sliboval konec amerických vojáků v Ekvádoru už během prezidentské kampaně
Rafael Correa sliboval konec amerických vojáků v Ekvádoru už během prezidentské kampaně | Foto: Reuters

Později připustil, že je možné o dalším pronájmu uvažovat - ale pouze za předpokladu, že si Ekvádor bude moci otevřít vlastní základnu v americkém Miami.

Přítomnost cizích vojáků na ekvádorském území zakazuje i nová ústava, která bude předmětem všelidového hlasování na konci září.

Centrum pro boj s drogami

Pro Spojené státy je neprodloužení smlouvy, která byla uzavřena na deset let roku 1999, velice nepříjemné.

Základna je totiž centrálním bodem jejich protidrogových operací v sousední Kolumbii.

Letadla USA z Manty vylétají každý měsíc na přibližně stovku misí a podle BBC je základna zodpovědná za 60 procent úspěšných operací v oblasti Pacifiku.

Pozorovací lety skončí v srpnu příštího roku a poslední americký vojenský personál Ekvádor opustí o tři měsíce později.

Jinde v regionu?

Ekvádorská vláda Američany podezřívá, že základny používají i v boji s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) a že americký personál dokonce spolupracoval na bombardování ekvádorského území na začátku března, které region dostalo na práh války.

Spekulovalo se, že by se americká posádka mohla přesunout z Manty do Kolumbie nebo Peru. Umístění vojáků USA na vlastní půdě je však pro jihoamerické státy velmi citlivou záležitostí. Washington podle slov tamních vojenských představitelů zatím žádné nové základny v oblasti neplánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy