Kyslíkové bomby v Boeingu 747? Trojský kůň, říká FAA

gaz
28. 7. 2008 13:50
Společnost Qantas se prý varováním před nehodou řídila
Letadlo společnosti Qantas, které bylo kvůli vzniklému otvoru v trupu nuceno nouzově přistát na letišti v Manile
Letadlo společnosti Qantas, které bylo kvůli vzniklému otvoru v trupu nuceno nouzově přistát na letišti v Manile | Foto: Reuters

Washington - Americký Federální úřad pro letectví (FAA) už v dubnu varoval před možnou poruchovostí kyslíkových bomb na palubách Boeingů 747.

Právě výbuch jedné z nich zřejmě vytvořil třímetrový otvor v trupu letadla australské společnosti Qantas, které muselo v pátek nouzově přistát v Manile. Vyšetřovatelé již podle BBC na palubě objevili úlomky láhve, na definitivní verdikt je však údajně ještě brzy.

Strojem mířícím z Londýna přes Hong Kong do Melbourne cestovalo 346 pasažérů - včetně dvou Čechů - a 19 členů posádky. Nikdo nebyl při incidentu zraněn.

Čtěte také: Boeing nouzově přistál. S třímetrovou dírou v trupu

Šlo o stojany, ne samotné bomby

"Vydáváme tuto (direktivu), abychom předešli selhání podpory kyslíkové bomby za těch nejkritičtějších letových podmínek, které by způsobilo uvolnění kyslíkové bomby a uniknutí kyslíku," stojí v dubnové zprávě FAA, ze které citoval britský deník The Times.

Úřad nařídil, aby kyslíkové bomby v Boeinzích 747 registrovaných ve Spojených státech byly zkontrolovány. Qantas je ve svých 30 letadlech tohoto typu prověřuje nyní.

Mluvčí Australského bezpečnostního úřadu pro civilní letectví (CASA) Peter Gibson však upozornil, že direktiva FAA se netýkala samotných lahví s kyslíkem, ale stojanů, ve kterých jsou uchyceny.

Nefungující masky

Qantas byla o dokumentu údajně zpravena a letadla obsahující problematické typy stojanů prý již dříve tento rok zkontrolovala. Stroj, který musel přistát v Manile, tento typ stojanů nemá.

Boeing měl být podle společnosti v prvotřídním stavu, přesto si někteří pasažéři později stěžovali, že neměli při rychlém klesání po nehodě přístup ke kyslíkovým maskám, nebo že masky nefungovaly.

Čtěte také: Záhada třímetrové díry v letadle: O teror prý nešlo

Qantas je považován za jednu z nejbezpečnějších společností na světě. Poslední nehodu, při které zahynuli lidé, měla před sedmapadesáti lety.

Pasažéři odlétající z Česka se případných nehod na Boeinzích 747 obávat nemusejí. Žádný z nich od nás na pravidelných linkách nelétá.

 

Právě se děje

Další zprávy