Ochutnali jsme vodu z Marsu, jásá americká NASA

gaz
31. 7. 2008 23:10
Sonda provedla první chemickou analýzu mimo Zemi
Sonda Phoenix na povrchu Marsu v představě malíře.
Sonda Phoenix na povrchu Marsu v představě malíře. | Foto: NASA

Washington - Američtí vědci z NASA provedli první chemickou analýzu na jiné planetě. Výsledky průzkumu sondy Phoenix jsou údajně "spektakulární".

Na Marsu je tolik živin, že zde prý lze pěstovat chřest. Definitivně byla také potvrzena existence vody, která je předpokladem pro vznik života.

"Máme vodu," prohlásil ve čtvrtek vědec William Boynton. "Poprvé jsme se marsovské vody poprvé dotkli a ochutnali ji." Samozřejmě jen pomocí přístrojů.

Mars je jako Země

"Došel jsem k závěru, že to, co je úžasné na Marsu, není fakt, že by byl cizím světem. V mnoha aspektech - jako například v mineralogii - je velmi podobný Zemi," odcitovala před měsícem NASA Sama Kounavese, jednoho z výzkumníků pracujících na projektu.

Analýzu vzorku půdy o velikosti jednoho centimetru krychlového provedla sonda přímo na Rudé planetě. Vědci na Zemi její první výsledky očekávali s napětím.

"Jde o půdu toho typu, kterou máte na svém dvorku," dodal Kounaves. "Mohli byste v ní velmi dobře pěstovat chřest."

"V podstatě jsme našli, co vypadá jako známky živin podporujících život: minulý, současný nebo budoucí."

Ve vzorku, kterou sonda kvůli analýze zahřála na tisíc stupňů Celsia, byly objeveny stopy hořčíku, sodíku, draslíku a chloridů.

"V té půdě není nic, co by zabraňovalo životu. Ve skutečnosti je velmi přátelská," tvrdí Kounaves.

Podle vědců se pod vrstvou půdy v místě, kde sonda přistála, nachází voda v tuhém stavu.

"V tomto okamžiku můžeme s jistotou říci, že mezi vzorkem půdy a vodou došlo v minulosti k interakci," cituje NASA dalšího z výzkumníků Williama Boyntona.

Vesmírná agentura také oznámila, že misi Phoenix na Marsu protáhne oproti původním plánům o jeden měsíc, tedy do konce září. 

 

Právě se děje

Další zprávy