Obama poráží McCaina o 15 procent, zjistil Newsweek

man
23. 6. 2008 11:55
Kerry však před čtyřmi lety také vedl nad Bushem
Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

Washington - Většina dosavadních průzkumů veřejného mínění před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA ukazuje, že demokratický kandidát Barack Obama má před svým republikánským soupeřem o Bílý dům Johnem McCainem náskok.

Zatím žádný ale neukázal tak velký rozdíl mezi oběma kandidáty jako poslední průzkum týdeníku Newsweek. Podle něj vede Obama o patnáct procent.

Demokrata a senátora za stát Illinois by volilo jedenapadesát procent dotázaných, republikána a arizonského senátora jen šestatřicet procent.

Změna oproti květnu

Prestižní časopis oslovil reprezentativní vzorek více než tisícovky Američanů ve dnech 18. a 19.června.

V předchozím květnovém průzkumu Newsweeku na tom byli Obama a McCain stejně. Oba by volilo šestačtyřicet procent oslovených. V té době ale ještě Obama sváděl souboj o nominaci Demokratické strany s Hillary Clintonovou.

Nedávný průzkum agentury Reuters a Zogbyova ústavu přisoudil Obamovi pětiprocentní náskok před McCainem.

Newsweek také zjistil, že jen čtrnáct procent Američanů je spokojených se situací ve své zemi a se směřováním USA.

Republikáni: Vzpomeňte si na Kerryho

Někteří komentátoři a také část republikánů nicméně tvrdí, že průzkumy nemusejí nic znamenat.

Před čtyřmi roky v nich také dlouho vedl demokratický kandidát John Kerry, ale z vítězství se nakonec radoval George Bush.

Nového prezidenta Američané vyberou tradičně v úterý po prvním listopadovém pondělku - letos volební den připadá na 4. listopadu. Vítěz voleb pak Bushe v úřadu nahradí v lednu příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy