První obrázky: Tito indiáni nikdy neviděli okolní svět

gaz, man, Reuters
30. 5. 2008 10:30
V Amazonii vyfotili dosud neznámý kmen
Jedni z posledních lidí, kteří nepoznali civilizaci.
Jedni z posledních lidí, kteří nepoznali civilizaci. | Foto: Reuters

Brasília - Nevídaný kousek se podařil členům brazilské organizace na ochranu domorodých kmenů Funai. Na brazilsko-peruánských hranicích vyfotografovali jeden z amazonských kmenů, se kterými ještě nepřišla civilizace do styku.

Z více než stovky primitivních kmenů, které žijí odříznuté od civilizace, jich podle expertů více než polovina přebývá právě v Brazílii nebo Peru.

Účastník expedice José Carlos Meirelles však tvrdí, že jim hrozí velké nebezpečí od ilegálních těžařů dřeva.

"To, co se v tomto regionu děje, je monumentální zločin na říši přírody, kmenech a fauně. Jde o další důkaz totální iracionality, s jakou my - civilizovaní lidé - zacházíme se světem," říká Meirelles citovaný mezinárodní organizací na ochranu práv domorodců Survival International.

Luky a šípy proti letadlu

Na jedné z pořízených fotografií je vidět červeně pomalované indiánské válečníky mířící luky a šípy na letadlo, ze kterého byly pořizovány fotografie. Na dalších obrázcích jsou zachyceni domorodci okolo chatrčí z proutí.

"Svět se musí probudit a zajistit, aby bylo jejich (indiánské) území chráněno v souladu s mezinárodním právem. Jinak budou brzy vyhubeni," citovala agentura Reuters šéfa Survival International Stephena Corryho.

Brazílie, na jejímž území se rozkládá největší plocha světových pralesů, čelí mezinárodní kritice kvůli odlesňování a mnoha stavebním projektům, které do džungle přivedou další osadníky.

Fotky amazonského kmene pořídila organizace Survival International, která domorodé kmeny mapuje.
Fotky amazonského kmene pořídila organizace Survival International, která domorodé kmeny mapuje. | Foto: Reuters

Kvůli frustraci z vládní amazonské politiky nedávno rezignovala i ministryně životního prostředí Marina Silva.

Čtěte také: Rána pro Amazonii. Ministryně, která ji hájila, odchází

Dosud měli vědci a etnografové za to, že poslední zcela izolované kmeny, jejichž zvyky a chování zůstávají neprobádané, žijí na Andamanských ostrovech v Indickém oceánu.

Neprobádaný svět v Indickém oceánu

Jde například o Sentinelce, kterých je několik stovek. Odmítají veškerý kontakt s okolním světem a jsou velmi agresivní: nedávno usmrtili dva rybáře, kteří se dostali do blízkosti jejich vesnice.

Žijí jako lovci a sběrači na úrovni doby kamenné.

Zájem o Sentinelce a další "zapomenuté" kmeny oživila na konci roku 2004 vlna tsunami, která zničila velkou část Andamanských ostrovů i nedalekých Nikobarských ostrovů.

Když indická helikoptéra zjišťovala, zda Sentinelci přežili tsunami, stala se také terčem jejich šípů. 

 

Právě se děje

Další zprávy