Chile zatkla 98 agentů Pinochetovy tajné policie

gaz
27. 5. 2008 15:10
Jde o vůbec největší proces s diktátorovými lidmi
Pinochet a někdejší bolívijský diktátor Hugo B. Suarez.
Pinochet a někdejší bolívijský diktátor Hugo B. Suarez. | Foto: Reuters

Santiago de Chile - Chilský soudce Victor Montiglio v pondělí nařídil vzít do vazby 98 bývalých příslušníků chilské tajné policie. Důvodem je smrt 119 levicových aktivistů v rámci tzv. Operace Colombo v roce 1975.

Podle chilského tisku se jedná o dosud největší akci chilské justice proti příslušníkům bezpečnostních složek bývalého diktátora.

Mezi obviněnými je i šéf tajné policie DINA Manuel Contreras, který si nyní již odpykává dvanáctiletý trest kvůli "zmizení" levicového aktivisty Miguela Ángela Sandovala ve stejném roce. 

První akce Operace Condor

Operace Colombo byla podle chilské prokuratury první akcí v rámci tzv. Operace Condor. Při ní vojenské režimy Jižní Ameriky v sedmdesátých a osmdesátých letech spolupracovaly na likvidaci levicových aktivistů, kteří se před represí uchýlili do zahraničí.

Akce chilské tajné policie byla připravena do nejmenších detailů. Aby nevzbudilo zmizení více než stovky aktivistů podezření, zařídila chilská vláda podle listu La Nación vznik argentinského časopisu Lea a brazilského deníku O Día.

V těch se objevily zprávy tvrdící, že se příslušníci chilské levice postříleli mezi sebou.

Chilský tisk poté tyto zahraniční "zprávy" přejal. Ve skutečnosti byla většina levicových aktivistů "zmizena" na území Chile.

Chilský ministr spravedlnosti Carlos Maldonado prohlásil, že se jednalo o operaci "obzvláště odpornou, nejen proto, že znamenala zavraždění mnohých členů opozice vůči vojenskému režimu, ale také navíc (používala) dosti odpudivé způsoby, jak to zakrýt."

Pinochet spravedlnosti unikl

Odhaduje se, že během celé sedmnáctileté vlády Augosto Pinocheta nechal režim zavraždit okolo 3000 lidí a 35 tisíc nechal mučit - byla mezi nimi i současná prezidentka Michelle Bacheletová. 

Soudce Montiglio v souvislosti s Operací Colombo roku 2005 obvinil i samotného Pinocheta, ten však o rok později zemřel, aniž by byl proces doveden do konce. Bylo mu 91 let.

Operací Condor se zabývá i italská justice. Ta kvůli smrti 25 Italů vydala zatykače na 146 občanů šesti jihoamerických zemí.

Čtěte také: Italský soud vydal 146 zatykačů kvůli Operaci Condor

 

Právě se děje

Další zprávy