Osidlování oceánů začalo. Z peněz Silicon Valley

bh
26. 5. 2008 0:00
Vzniknou v tubusech nové státy?

Mountain View - Projít se v zahradě, podívat se na západ slunce nad nekonečným obzorem oceánu a sjet výtahem do bytu ukrytého v hlubinách. Tak nějak by mohl vypadat život v nezávislém státu kotvícím na mořské hladině.

Ve své studii to alespoň nastiňuje americký Ústav pro osídlování moří (Seasteading Institute), založený a sponzorovaný Peterem Thielem, který zbohatl provozováním platebního portálu PayPal.

"Za několik staletí pochopí ti, kteří se ohlédnou na počátek tisíciletí, že osídlení oceánů byl zjevný krok umožňující vývoj výkonného, praktického modelu státu," citoval vizionáře ze Silicon Valey magazín wired.com.

První prototyp městečka by měl vzniknout již do dvou let v Sanfranciském zálivu.

Půjde o útvar podobný ropné plošině, který ale nebude pevně ukotven v moři. Dlouhý kýl a protizávaží, které bude podle potřeby možné naplnit vodou nebo vzduchem, umožní stabilní splývání na hladině.

Zahálka na plujícím ostrově. Obálka verneovky z roku 1895.
Zahálka na plujícím ostrově. Obálka verneovky z roku 1895. | Foto: Wikipedia

Podmořské bydlení v tubusu prozatím počítá s kabinami o velikosti 27 čtverečních metrů na osobu.

Osidlování moří nemá jen technickou, ale i politickou stránku. V mezinárodních vodách by tak teoreticky mohly vznikat nové, nezávislé státy.

Jako ve verneovce

Myšlenka života na moři na umělých ostrovech není ani nijak nová. Již v roce 1895 Jules Verne popsal v povídce Plující ostrov (L´ile a hélice) zahálčivý život na tichomořském plavidle Standard-Island, po němž dokonce jezdily elektrické tramvaje.

Podvodní město Rapture (česky Vytržené) a jeho boj se zločinností a mutanty je také námětem počítačové hry BioShock.

Čtěte v souvislostech: Stěhování na oběžnou dráhu začalo

 

Právě se děje

Další zprávy