Obama má vítězství na dosah. Ač ho Hillary porazila

mih
21. 5. 2008 8:28
Obama vyhrál v Oregonu, Clintonová však v Kentucky
Barack Obama se na mítinku v Iowě pochlubil ženou Michelle a dcerami Malií a Sashou.
Barack Obama se na mítinku v Iowě pochlubil ženou Michelle a dcerami Malií a Sashou. | Foto: Reuters

Washington - Barack Obama už vystupuje jako vítěz demokratického souboje o kandidáta na amerického prezidenta. Pustil se do slovních přestřelek s jistým kandidátem republikánů Johnem McCainem i prezidentem Georgem Bushem.

Pokud se zmíní o své demokratické soupeřce Hilary Clintonové, tak v minulém čase: "Byla to mimořádná soupeřka," prohlásil například.

Jenže Clintonová se nevzdává. V úterý mu při dalších primárkách ukázala, že mu stále ještě dokáže sebrat alespoň dílčí vítězství.

Náskok Obamy se nesnížil

Voliči z řad demokratů tentokrát mezi možností "mít prvního černého prezidenta - mít první ženu" - rozhodovali ve státech Oregon a Kentucky.

Oregon zvolil Obamu. Kentucky Clintonovou.

V Kentucky získala senátorka 65 procent hlasů, zatímco Obama 30 procent. V Oregonu podle dosavadních výsledků Obama vede rozdílem 20 procent.

Obama získává podporu významných politiků z řad demokratů, například Johna Edwardse
Obama získává podporu významných politiků z řad demokratů, například Johna Edwardse | Foto: Reuters

Na celkovém náskoku černošského senátora se však nic výrazného nemění.

Ani tak to Clintonová nemíní vzdát. Senátorka prohlásila, že chce v každém případě v souboji o kandidaturu pokračovat až do úplného konce primárek, a to i přes to, že její naděje na zisk nominace už je mizivá.

"Nehodlám to vzdát, ať už nominaci nakonec získá kdokoli," řekla.

Obama ohlásil: Delegátů mám dost

Po úterních volbách Obama vyhlásil, že má dostatek delegátů na své straně a Clintonová už jej nemůže předstihnout. 

Clintonová se nevzdává, přestože ztrácí podporu a nemá peníze na kampaň
Clintonová se nevzdává, přestože ztrácí podporu a nemá peníze na kampaň | Foto: Reuters

Učinil tak na mítinku v Iowě, kde na začátku ledna zvítězil v úvodních primárkách.

"Vrátil jsem se do Iowy s majoritou delegátských hlasů, které jsem získal od lidu Ameriky a která mi umožní dosáhnout na stranickou nominaci pro volbu prezidenta," řekl. "Věřím, že jsme už minuli bod, který znamená konec vysilující bitvy (s Clintonovu, pozn.red.). A teď zaměříme pozornost na hlavní volební zápas s republikánským kandidátem Johnem McCainem," prohlásil.

Obama skutečně má na své straně většinu volených delegátů. Neznamená to ale, že je jeho nominace zcela jistá. O té se pravděpodobně rozhodne až na srpnovém sjezdu strany, kde mohou ještě do výsledku promluvit takzvaní superdelegáti, což jsou významní straníci, kteří budou mít při volbě prezidentského kandidáta volnou ruku. I s jejich podporou černošský senátor počítá.

Obamovi hrají do karet i další okolnosti. Podporu mu postupně vyjadřují významní demokratičtí politici a i americká veřejnost se kloní na jeho stranu. Podle posledního celostátního průzkumu Gallupova ústavu má nyní Obama podporu 55 voličů demokratů, zatímco Clintonová jen 39 procent. Obamova podpora opět stoupla.

Foto: Aktuálně.cz
Vše o volbě prezidenta USA nejdete ZDE ve speciálu Aktuálně.cz 
 

Právě se děje

Další zprávy